Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ανανέωση θητείας για τον Κ. Παπούλια

Την ανανέωση της θητείας του Καρόλου Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενέκριναν με την ευρεία πλειοψηφία των 266 ψήφων τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων.


Η ειδική συνεδρίαση της Βουλήςά επανεξέλεξε ως πρώτο πολίτη της χώρας τον Ηπειρώτη πολιτικό.

Την επανεκλογή του κ. Παπούλιαυπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ(160), της Νέας Δημοκρατίας (91) και του ΛΑΟΣ (15), ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη διαδικασία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου και Γιώργος Μαρίνος.

Ο κ. Παπούλιας παρακολούθησε τη διαδικασία από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατευθύνεται το προεδρείο της Βουλής, ώστε να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.



Επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ.Παπούλιας

papouliasΜε ευρεία πλειοψηφία επανεκλέγεται σήμερα Τετάρτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Βουλή ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Η ειδική συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ., και ο κ. Παπούλιας αναμένεται να επανεκλεγεί Πρόεδρος με 266 ψήφους, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, καθώς υπέρ της εκλογής του έχουν ταχθεί ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσουν "παρών". Ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη για πρώτη φορά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2005 με ρεκόρ ψήφων.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ.

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση. Βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, που στόχο έχει και το ίδιο το ευρώ. Είναι εθνικό χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Η έλλειψη διαφάνειας είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας. (...)

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΑ ΜΠΛΟΚΑ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.






Η έλλειψη διαφάνειας είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος. Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας.

1. Την τελευταία πενταετία είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά τα σκαλοπάτια της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η .

  • Σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες όπως υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα.

2. Η έλλειψη διαφάνειας είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες, που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος. Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας, για το αυξημένο κόστος του δανεισμού μας. Έτσι η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη σε όλα τα επίπεδα.

3. Σήμερα, η χώρα μας δέχεται επίθεση. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σ' ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, που στόχο έχει και το ίδιο το ευρώ. Εξαιτίας πάντα των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημοσίου χρέους μας γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, ν' ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών αλλά και απαραίτητων προσαρμογών. Να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Είναι εθνικό χρέος ν' αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

  • Σήμερα, τώρα και άμεσα, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην επιτρέψει αυτός ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.
  • Μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης. Είναι ένα πρόγραμμα που νοικοκυρεύει την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ποτέ η χώρα. Ένα πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
  • Από την πρώτη στιγμή κηρύξαμε τον πόλεμο στη σπατάλη παντού. Από τις αχρείαστες και πολυδάπανες Επιτροπές έως τα πολυπληθή δαπανηρά Διοικητικά Συμβούλια κρατικών εταιρειών. Από τις φαύλες προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο, έως τις προκλητικές αμοιβές στελεχών σε φορείς που χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο.
  • Με τον Προϋπολογισμό του 2010 κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της μεγάλης στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.

Δεν υπάρχει όμως διέξοδος από την κρίση αν δε δούμε την κρίση ως ευκαιρία ριζικών ανατροπών που χτυπούν την αδιαφάνεια στη ρίζα της.

1. Ήδη στον τομέα αυτό κάναμε τρεις μεγάλες τομές: Ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο και Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία.

2. Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα ήταν μόνο η αρχή. Αναφέρω μόνο επιγραμματικά τα επόμενα βήματα.

  • Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή για τις αλλαγές, τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.
  • Την αλλαγή του πόθεν έσχες με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ενσυνείδητα αποκρύβεται.
  • Τη θεσμοθέτηση ποινής έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, Υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων των Υπουργείων από το αξίωμά τους εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.
  • Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε πολύ σύντομα για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις διαφθοράς.
  • Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με την αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
  • Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής του μαύρου χρήματος και βέβαια του οικονομικού εγκλήματος.
  • Τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του κράτους με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για περισσότερη διαφάνεια, καλύτερες και αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.
  • Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, τη δραματική μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει αλλά και τον αυστηρότατο έλεγχο στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.






Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια όλων. Ζητάω λοιπόν απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μας στηρίξουν σ' αυτή την εθνική προσπάθεια.

Καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις, τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, για να σας ενημερώσω και να ζητήσω και τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

  • Καλώ όλους σε κοινή συσστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα ως έθνος, ως λαός, ως Ελληνισμός, ν' αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
  • Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και το βραχνά της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα θα το εκπληρώσουμε, για να μπορούμε και πάλι να ορίζουμε εμείς την τύχη μας και ξέρουμε ότι μπορούμε.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Προβλέπεται η τροφοδότηση της ΒΙΠΕ Τρίπολης με φυσικό αέριο, απάντησε το Υπουργείο, στη σχετική ερώτηση του Ο.Κωνσταντινόπουλου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απάντησε εγγράφως, στην ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά με την τροφοδότηση της βιομηχανικής περιοχής της Τρίπολης με φυσικό αέριο, ως εξής:

«Ο αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, που πρόκειται να κατασκευαστεί συνδέοντας το βανοστάσιο των Αγίων Θεοδώρων με τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, διέρχεται πλησίον της ΒΙΠΕ Τρίπολης και έχει προβλεφθεί βανοστάσιο, στο οποίο μελλοντικά θα τοποθετηθεί Μετρητικός Σταθμός για την τροφοδοσία της Τρίπολης, καθώς και της ΒΙΠΕ Τρίπολης. Το εν λόγω βανοστάσιο ευρίσκεται σε περιοχή με τοπωνύμιο «Μπογαίικα» (περίπου 600 μ. νοτίως της Παλαιάς Εθνικής Οδού Άργους – Τρίπολης και περίπου 1100 μ. ανατολικά της Νέας Εθνικής Οδού) και απέχει 3,5 χλμ. από τις παρυφές της πόλης της Τρίπολης.

Για να συνδεθεί η πόλη της Τρίπολης και η ΒΙΠΕ απαιτείται η κατασκευή δικτύου διανομής, το οποίο θα κατασκευάσει όποια εταιρεία θα έχει αναλάβει την κατασκευή του δικτύου στο νομό Αρκαδίας. Η κατασκευή του αγωγού Υψηλής Πίεσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 με τα σημερινά δεδομένα.»

Μήνυμα Κατσέλη στις τράπεζες για τη ρευστότητα στην αγορά



Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από το βήμα της ημερίδας «Τράπεζες και οικονομία, το επόμενο βήμα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά...


Κατά την ομιλία της, η κ. Λούκα Κατσέλη σημείωσε επανειλημμένως ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η άμβλυνση του πιστωτικού κινδύνου πέρα από τη σημασία που δίνεται στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, «διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία θα αυξηθούν οι επισφάλειες - και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες - και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

Όπως σημείωσε η υπουργός, υπάρχει συστημική διασύνδεση μεταξύ χρηματοπιστωτικού συστήματος και οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα της πραγματικής οικονομίας επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το αντίστροφο. Ετσι, πρόσθεσε, το επόμενο βήμα δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα τρίπτυχο συνεκτικών δράσεων που μειώνουν τον πιστωτικό κίνδυνο στην οικονομία , αυξάνουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και στηρίζουν την πραγματική οικονομία.

Κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό


Ο ΓΓ των ΗΕ γίνεται θερμά δεκτός στα Κατεχόμενα. ΦΩΤΟ REUTERS


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια θα έχει το απόγευμα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κύπρο.

Ηδη συναντήθηκε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε λίγο θα δεί τον κ. Χριστόφια και αμέσως μετά θα γίνει και κοινή συνάντηση των τριών ανδρών.
Στόχος της επίσκεψης του Μπαν Κι Μουν είναι να δείξει την προσωπική υποστήριξή του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να «βοηθήσει τους ηγέτες» των δύο κοινοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως «χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό».

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει, ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς» παραδέχθηκε και, απευθυνόμενος προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους και υπενθύμισε πως η επιδιαιτησία οδήγησε σε πικρή εμπειρία και προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαν δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσωπική δέσμευση του Δ.Χριστόφια για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο».
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, «θα χρειασθεί θάρρος, όραμα, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού».

www.newsit.gr

Γ.Παπανδρέου: ή τώρα ή ποτέ...


ΦΩΤΟ REUTERS


Όσοι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από το Νταβός...

σε ένα συμφωνούν: ο Γ.Παπανδρέου είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ για τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει γνώμη για το “μείγμα” της πολιτικής του. Παραμένει σίγουρος ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί (κατάργηση δημόσιων οργανισμών – συγχώνευση δήμων με τον “Καλλικράτη” - πάγωμα προσλήψεων – πάγωμα των αποδοχών άνω των 2000 ευρώ – κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης) μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να ανακτήσουν μέρος της χαμένης της αξιοπιστίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα διάφορα κοινοτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, τα μέτρα που προτείνονται κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Χοακίν Αλμούνια στο Reuters ότι "το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας είναι φιλόδοξο και εμπεριέχει κινδύνους, παρʼ όλα αυτά είναι εφικτό".

Εκείνο που σίγουρα θα αλλάξει, είναι οι ρυθμοί υλοποίησης των μέτρων και πιθανότατα η επίσπευση λήψης συμπληρωματικών, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ή η αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

Επίσης δεδομένο θεωρείται το ότι ο Γ.Παπανδρέου θα “πάρει πάνω του” το παιχνίδι της οικονομίας. Μάλιστα δέχθηκε εισηγήσεις να απευθύνει δραματικό διάγγελμα, για να “μαζέψει” τις αντιδράσεις στην πολιτική του. Προς το παρόν επικράτησαν οι “ψυχραιμότεροι” που είπαν ότι δεν πρέπει να “καεί” ο πρωθυπουργός, αλλά να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως “χρυσή εφεδρεία”.

Θα χρησιμοποιεί ωστόσο κάθε ευκαιρία που του δίνεται -όπως η αποψινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά ή η αυριανή ομιλία του σε συνέδριο του “Economist”- για να “ξεδιπλώνει” την πολιτική του.


Επίσης εκείνο που δείχνει να απασχολεί πρωτίστως τον πρωθυπουργό, δεν είναι μόνο τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά να “πάρει μπρος” η οικονομία. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην αιφνιδιαστική συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τους διοικητές της Εθνικής, της Αγροτική και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μάλιστα δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να εκδηλωθεί “επιθετική” κίνηση από κρατική τράπεζα, που θα αναχρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους τους συνεπείς δανειολήπτες.

Αυτό που προβληματίζει ακόμη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η συνεχιζόμενη εκροή τραπεζικών καταθέσεων υπό τον φόβο του “πόθεν έσχες για όλους”. Εξετάζεται γι' αυτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το “Ιταλικό μοντέλο”, να παραχωρηθεί δηλαδή “φορολογική ασυλία” για όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.


Κρίσιμος ο Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται ο πιο κρίσιμος μήνας για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να λάβει την τελική της απόφαση σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η Ελλάδα για την έξοδό της απο την οικονομική κρίση. Στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την οικονομική κατάσταση των 27 χωρών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μέσα στο Φεβρουάριο θα πραγματοποιήσει και τρία σημαντικά ταξίδια στην Ινδία, στο Παρίσι και στη Μόσχα, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου θα είναι παρών και στο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών στις 11 του μήνα, όπου αναμένεται να έχει σειρά επαφών στο περιθώριο του συμβουλίου, προκειμένου να πείσει τους εταίρους μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Να σημειωθεί ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί απο την ελληνική κυβέρνηση και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος και την εξοικονόμηση πόρων.


www.newsit.gr


Συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου με τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών

επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα βρίσκοντα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθούν αύριο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλλε, ο οποίος θα φτάσει το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και αναμένεται η γερμανική πλευρά να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Πρόσκληση Χρυσοχοΐδη στο τούρκο υπ. Εσωτερικών


xrisoxoidis_mΠρόσκληση για συνεργασία στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προς τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών. Στην επιστολή που του έστειλε, ο κ. Χρυσοχοΐδης προσκαλεί τον κ. Atalay να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.


Ο Έλληνας Υπουργός επισημαίνει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης την τελευταία δεκαετία και καλεί την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί στενά και συστηματικά, προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προτάσσει μια σειρά από επιμέρους ζητήματα όπου μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση όπως είναι το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, η συνεργασία των Λιμενικών Σωμάτων, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η καταπολέμηση δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών, η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, η Τετραμερής Συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας-Ιράν-Πακιστάν και η ενδεχόμενη συμμετοχή Αφγανιστάν, αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα ασύλου. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης καλεί για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της πολιτικής προστασίας.

Βγήκαν τα αποτελέσματα για την κατάταξη στον στρατό ξηράς

stratiotesΣτη δημοσιότητα δόθηκαν χθες, με ειδική εντολή του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, τα αποτελέσματα για την κατάταξη στον στρατό ξηράς 2.000 επαγγελματιών οπλιτών ανδρών και γυναικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ www.army.gr, με κωδικό τον αριθμό της ταυτότητας τους ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για όσους θα συνεχίσουν τις αθλητικές και ψυχοτεχνικές διαδικασίες για τις προσλήψεις στην Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και τη Στρατολογία.

Πηγή: ΝΕΤ 105,8