Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό


Ο ΓΓ των ΗΕ γίνεται θερμά δεκτός στα Κατεχόμενα. ΦΩΤΟ REUTERS


Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια θα έχει το απόγευμα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κύπρο.

Ηδη συναντήθηκε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε λίγο θα δεί τον κ. Χριστόφια και αμέσως μετά θα γίνει και κοινή συνάντηση των τριών ανδρών.
Στόχος της επίσκεψης του Μπαν Κι Μουν είναι να δείξει την προσωπική υποστήριξή του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να «βοηθήσει τους ηγέτες» των δύο κοινοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως «χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό».

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει, ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς» παραδέχθηκε και, απευθυνόμενος προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους και υπενθύμισε πως η επιδιαιτησία οδήγησε σε πικρή εμπειρία και προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαν δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσωπική δέσμευση του Δ.Χριστόφια για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο».
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, «θα χρειασθεί θάρρος, όραμα, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού».

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου