Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Οι θερμοκρασίες της δεκαετίας που πέρασε ήταν οι υψηλότερες από το 1880,


planet.marsΟι θερμοκρασίες στη δεκαετία που έληξε το 2009 ήταν οι υψηλότερες από το 1880, το έτος έναρξης συλλογής των σχετικών στοιχείων, όπως γνωστοποίησε η NASA, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία συμφωνούν με αυτά του βρετανικού Met Office και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ. Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, ο επιστήμονας στο Goddard Institute for Space Studies της NASA στη Ν. Υόρκη κ. Γκάβιν Σμιντ είπε ότι, στο διάστημα των τριών περασμένων δεκαετιών, οι θερμοκρασίες επιφανείας αυξάνονταν κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου από το 1880 μέχρι σήμερα.


"Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τελευταία δεκαετία, από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, ήταν σαφέστατα η θερμότερη δεκαετία στον πλανήτη", είπε ο κ. Σμιντ. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η NASA τοποθετούν την περυσινή χρονιά, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 1998, το 2002 το 2003, το 2006 και το 2007 ως τη δεύτερη θερμότερη χρονιά στην ιστορία συλλογής των σχετικών στοιχείων.

Σύμφωνα με το βρετανικό Met Office, στην δεκαετία που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου είχαμε τις εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές στην ιστορία. Απαντώντας σε αρνητές του πρωταρχικού ρόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη δημιουργία του φαινομένου της υπερθέρμανσης, ο Γκάβιν Σμιντ υπογράμμισε ότι αν και παλαιότερες θερμές περίοδοι στην ιστορία του Γης μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές της τροχιάς του πλανήτη ή σε δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων, η σημερινή υπερθέρμανση είναι το αποτέλεσμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι οποίες παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την κλιματική αλλαγή", είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επιστήμονας της NASA. Τόνισε, ωστόσο, ότι "όταν προσπαθείς όμως να περιγράψεις το αίτιο και το αποτέλεσμα για τον εικοστό αιώνα, κανένας από αυτούς τους λόγους δεν παίζει ρόλο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι τα αέρια του θερμοκηπίου".

www.ert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου