"Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τελευταία δεκαετία, από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, ήταν σαφέστατα η θερμότερη δεκαετία στον πλανήτη", είπε ο κ. Σμιντ. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η NASA τοποθετούν την περυσινή χρονιά, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 1998, το 2002 το 2003, το 2006 και το 2007 ως τη δεύτερη θερμότερη χρονιά στην ιστορία συλλογής των σχετικών στοιχείων.
Σύμφωνα με το βρετανικό Met Office, στην δεκαετία που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου είχαμε τις εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές στην ιστορία. Απαντώντας σε αρνητές του πρωταρχικού ρόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη δημιουργία του φαινομένου της υπερθέρμανσης, ο Γκάβιν Σμιντ υπογράμμισε ότι αν και παλαιότερες θερμές περίοδοι στην ιστορία του Γης μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές της τροχιάς του πλανήτη ή σε δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων, η σημερινή υπερθέρμανση είναι το αποτέλεσμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι οποίες παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την κλιματική αλλαγή", είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επιστήμονας της NASA. Τόνισε, ωστόσο, ότι "όταν προσπαθείς όμως να περιγράψεις το αίτιο και το αποτέλεσμα για τον εικοστό αιώνα, κανένας από αυτούς τους λόγους δεν παίζει ρόλο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι τα αέρια του θερμοκηπίου".
www.ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου