Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων - Λούκα Τ. Κατσέλη


katseli_loukaΣύντομα θα εξαγγελθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, από τα "Διαρθρωτικά Ταμεία" και τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζουν από κοινού, εναλλακτικούς τρόπους, τόνισε από την Σύρο η Υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, όπου παραβρέθηκε, στην κοπή της πίττας του "Επιμελητηρίου Κυκλάδων".
"Μονόδρομος για τις Κυκλάδες αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής της "πράσινης" ανάπτυξης", τόνισε η Υπουργός.
Η κα Κατσέλη από του βήματος της εν λόγω εκδήλωσης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της οικονομικής κρίσης. Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε η Υπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας με τους φορείς της Σύρου η κα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι το θέμα των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων των νήσων είναι στο επίκεντρο της προσοχής των συναρμοδίων υπουργείων, ώστε να υπάρξει εγκαίρως ο σωστός σχετικός προγραμματισμός. Επίσης, για το εν λόγω ζήτημα επίκειται σύσκεψη στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Σηφουνάκη.

Τα 250 εκατομμύρια € για το "Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου" είναι εξασφαλισμένα, τόνισε ο Νομάρχης.

Κλείνοντας τις διήμερες επαφές της στο νησί η Λουκά Κατσέλη επισκέφθηκε το "Νεώριο Σύρου", όπου και συναντήθηκε με τους εργαζομένους και την διοίκηση του ναυπηγείου.

Για πρώτη φορά την τελετή παρακολουθούσαν ταυτοχρόνως επιχειρηματίες και επαγγελματίες από επτά νησιά του Νομού Κυκλάδων με ηλεκτρονική διασύνδεση των εκεί γραφείων του Επιμελητηρίου, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.

Η τοποθέτηση της κας Κατσέλη αναλυτικότερα
Στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010 αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά την διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την πιστωτική ασφυξία. Το πρώτο βήμα έγινε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών, επιχειρηματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο επιτρέπει σε όσους τους αφορά το πεδίο εφαρμογής του νόμου να κάνουν αίτηση μέχρι τις 15/04/2010 για ρύθμιση των οφειλών τους.

Αναμόρφωση του ΤΕΜΠΕ. Σε συνεργασία το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πρόκειται να εξαγγείλουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των εγγυήσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΕ.

Στήριξη των επενδύσεων για να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα. Με απλούστευση διαδικασιών που διέπουν το ΕΣΠΑ, καθώς και αναμόρφωση του περιεχομένου του ΕΣΠΑ. Με αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Με αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου. Με την προώθηση του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Με την ενεργοποίηση του "Παρατηρητηρίου Τιμών", την προώθηση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων. Με την ανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων και την μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Με την δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η κυρία Κατσέλη επεσήμανε πως πρόκειται για εθνική επιταγή η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγωγικού ελλείμματος.

Η υπουργός τόνισε πως η χώρα για να βγει από την κρίση θα πρέπει να επενδύσει στα πλεονεκτήματα της όπως είναι η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που της επιτρέπει να δημιουργήσει μία ευρύτερη περιφερειακή αγορά, όπου τα ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες θα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση. Επιπλέον, τα προς αξιοποίηση πλεονεκτήματα είναι: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, καθώς και το μοναδικό πολιτιστικό περιβάλλον της, που αποτελεί βασικό πλουτοπαραγωγικό παράγοντα, μη αξιοποιήσιμο μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου