Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

«Χτύπημα» στους φοροφυγάδες Γ. Παπακωνσταντίνου: Η φοροδιαφυγή είναι κλοπή και πάμε να χτυπήσουμε αλύπητα όλους όσοι κλέβουν χρήματα από τον συνεπή Ελ

Με βαριά πρόστιμα, εξοντωτικές ποινές, ποινικές κυρώσεις, ακόμη και κλείσιμο επιχειρήσεων θα «τιμωρεί» το υπουργείο Οικονομικών όλους όσοι «συλλαμβάνονται» να φοροδιαφεύγουν

«Χτύπημα» στους φοροφυγάδες


«Η φοροδιαφυγή είναι κλοπή και πάμε να χτυπήσουμε αλύπητα όλους όσοι σήμερα κλέβουν χρήματα από τον συνεπή Ελληνα φορολογούμενο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα του συνεδρίου «The Future of Banking in Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times, προαναγγέλλοντας την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους φοροδιαφεύγουν.

«Χτύπημα» στους φοροφυγάδες

Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο υπουργός ανέφερε τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων, αλλά όπως είπε θα υπάρξουν και αντικίνητρα «οι εξαιρετικά αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να μην επωμίζονται το βάρος που θα έπρεπε να επωμίζονται ως προς τα φορολογικά έσοδα».

«Κυρίαρχο στοιχείο είναι να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο φορολογικό σύστημα» και «η κυβέρνηση έχει την εντολή του λαού να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις δύσκολες επιλογές που έχει πάρει» υπογράμμισε ο υπουργός. «Παίρνουμε και θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει πορεία η χώρα» σημείωσε με έμφαση.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών προωθεί:

- Την επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινών για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, για τους υπότροπους, σε όσους δηλαδή «συλλαμβάνονται» με φορολογικές παραβάσεις πάνω από μία φορά το υπουργείο θα προχωρεί στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα αφαιρεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει ισχυρά αντικίνητρα για παραβατική συμπεριφορά, αφού τα εξοντωτικά πρόστιμα και η απειλή ποινικών κυρώσεων θα αποτρέψουν τους υποψήφιους φοροφυγάδες.

- Την εφαρμογή γενικευμένου «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων.

Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου