Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αγροτικό: Θεσμικές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση πόρων


batzeli_agrotes"Tα αιτήματα είναι κατανοητά και θα τα αντιμετωπίσουμε. Χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά με θεσμικές παρεμβάσεις θα εξοικονομήσουμε πόρους", τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, μετά το τέλος της συνάντησής της με τους αγρότες το μεσημέρι της Κυριακής. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καχριμάκης, τόνισε ότι ανοίγουμε ένα διάλογο που πιστεύω ότι θα είναι δημιουργικός και εποικοδομητικός.

Περίπου διόμιση ώρες κράτησε η συνάντηση και συμμετείχαν αγρότες από 14 μπλόκα, ενώ δεν πήραν μέρος αγρότες από 12 μπλόκα. Στα πλαίσια των θεσμικών παρεμβάσεων θα προωθηθούν πέντε νομοσχέδια.

Μετά τη συνάντηση με την κ. Μπατζελή, οι αγρότες συζητούν για τη στάση τους, ενώ η υπουργός συνεχίζει τις συναντήσεις της με αμυγδαλοπαραγωγούς.

"Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων, έχουμε ανάγκη από βαθιές αλλαγές. Μας απασχολεί το ζήτημα των αγροτών και θα το επιλύσουμε. Οι αγρότες είναι μαζί μας και πρέπει να συνεχίσουμε μαζί τους για να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές", τόνισε η κ. Μπατζελή.

Οι διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν μέσα στο χώρο των αγροτών, οδηγούν και σε διαφορετικές εκτιμήσεις και στάσεις. Αγρότες που βρίσκονται στον Προμαχώνα, απογοητευμένοι από τις δηλώσεις της κ. Μπατζελή, έκλεισαν τα σύνορα και ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα κλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Ζάππειο πραγματοποιείται εθνικός διάλογος για το αγροτικό, όπου όμως και πάλι οι αγρότες από τα περισσότερα μπλόκα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, ενώ όσοι μετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα “Free Sunday” η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, δήλωσε πως: "Εάν ισχύει ότι κάθε χειμώνα έχουμε εθιμοτυπική έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, τότε οι αγρότες αδικούν τους εαυτούς τους και στέλνουν λάθος μηνύματα στην κοινωνία που παρακολουθεί και κρίνει. Στο Ζάππειο θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και προφανώς, η πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα είναι ανοικτή προκειμένου να παρευρεθούν και να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το αγροτικό ζήτημα. Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων ανέρχονται σχεδόν σε 900.000 αν δίναμε 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, το συνολικό ποσό θα προσέγγιζε τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ".

Από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: "Κατανοούμε όλοι την αγωνία του αγροτικού κόσμου, αλλά μόνο ο δρόμος του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις πρακτικές και βιώσιμες".


Σε ομιλία του στα Τέμπη για το θέμα των κατολισθήσεων και των συνεπειών τους, ο Α. Τσίπρας τόνισε: "Πέρασα από μπλόκα αγροτών ερχόμενος στα Τέμπη, από αυτό εδώ όμως δεν μπορώ να περάσω. Κανείς όμως δεν λέει ότι οι μεγαλοεργολάβοι έκλεισαν τον δρόμο. Και Οι αγρότες είναι λοιπόν αυτοί που δυσφημούν τη χώρα;".

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής σε δηλώσεις του για το αγροτικό, τόνισε μεταξύ άλλων: "Η ετήσια κάθοδος των αγροτών στους εθνικούς κόμβους με τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες παράπλευρες συνέπειες αποδεικνύει την διαχρονική τραγική αδιαφορία και ανικανότητα των κυβερνήσεων να δώσουν λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας". Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας να καταρτίσει σχέδιο, διότι δυστυχώς δεν έχει, για την παραγωγική δομή της χώρας και την ανταγωνιστικότητα. Να διαμορφώσει αγροτική πολιτική με έμφαση στην αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών".

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου