Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ χρειάζεται και συναίνεση

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ

Δήμαρχος Ιλίου

Αλλαγές δομών και αναβάθμιση ΟΤΑ υπέρ των πολιτών
Δε χωρά αμφιβολία πως σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη για τη χώρα μας μιας νέας, ριζοσπαστικής, διοικητικής μεταρρύθμισης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Κατ’ επανάληψιν μέσα από τα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ έχουμε ζητήσει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν την υπέρβαση και να προχωρήσουν σε βαθιά, ουσιαστική και δημοκρατική αλλαγή στο διοικητικό σύστημα της χώρας με:

- Αλλαγή στο κεντρικό κράτος και στις δομές του

- Ενίσχυση - αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών.

Λέγαμε και ξαναλέγαμε ότι έφθασε η ώρα να πάψει επιτέλους να υπάρχει το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη και να μετατραπεί σ’ ένα κράτος επιτελικό, κράτος - στρατηγείο που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες κρατικές εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική πολιτική και αναπτυξιακή πολιτική.

Επισημαίναμε στα Συνέδριά μας ότι έπρεπε εδώ και χρόνια να λειτουργήσει και στη χώρα μας ένα αυτοδιοικητικό σύστημα με δύο ισχυρούς πυλώνες: τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Αυτός ο διοικητικός εκσυγχρονισμός αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα μας, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα που συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Θα αναφέρω μόνο ένα καθοριστικό στοιχείο που αποδεικνύει πόσο λείπουν η αποτελεσματικότητα και η δυνατότητα άντλησης πόρων από τους περισσότερους σημερινούς Δήμους. Ποιο είναι αυτό; Μόνο 212 από τους 1.034 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ έχουν πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας για να μπορούν να συμμετάσχουν στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή περίπου το 20% των ελληνικών Δήμων. Αυτό τα λέει όλα!

Εμείς ως Αυτοδιοίκηση έχουμε καταλήξει στο μοντέλο που θέλουμε για βιώσιμους Δήμους, με πόρους και αρμοδιότητες έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη και να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες.

Τα ερωτήματα βέβαια που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά και χρειάζονται πειστικές απαντήσεις:

- Θα λυθούν τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα των Δήμων πριν από τις συνενώσεις;

- Θα συνοδεύεται η Διοικητική Μεταρρύθμιση με Πρόγραμμα Εφαρμογής με τα αναγκαία έργα υποδομής, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, σύγχρονο εξοπλισμό, απολύτως διασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κ.λπ.;

- Θα υπάρχει (όχι όπως σήμερα) ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και πότε θα γίνει;

- Θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών εκπροσώπων τους στις συνενώσεις;

Θα ήθελα να κάνω ακόμη τρεις επισημάνσεις:

- Η νέα Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού δεν θα εκπληρώσει την αποστολή της αν οι νέοι Οργανισμοί δεν είναι οικονομικά αυτοτελείς και πλήρως απεξαρτημένοι από το κεντρικό κράτος. Αυτό σημαίνει φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους και σαφή προσδιορισμό των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

- O ισχυρός Δήμος, πέρα από την οικονομική αυτοτέλεια, πρέπει να προκύψει ύστερα από επίπονο διάλογο, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι πραγματική και αδιατάρακτη η επιζητούμενη συναίνεση.

- Τέλος θα ήθελα να τονίσω τη βαρύτητα που πρέπει να έχει σε αυτό το νέο σύστημα διακυβέρνησης η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

Λειτουργίες που αφορούν το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, την πολιτική προστασία, τις υπερτοπικές δραστηριότητες κ.λπ. ανήκουν στην αρμοδιότητα της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης κι αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και να κατοχυρωθεί.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου