Για να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να συνεργαστούμε με τις τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του σεβασμού των συμφωνιών που έχουν υπογράψει
Η λέξη κλειδί είναι «συνεργασία», γι’ αυτό χρειαζόμαστε προωθημένη συνεργασία στους εξής τομείς:
- Στην πολιτική ανταλλαγής πληροφοριών, που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αρχών. Υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες διαθέσιμες στις αρχές κάθε κράτους-μέλους και χρειάζεται να συστηματοποιηθούν.
- Οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες από και μέσα από τις οποίες, το οργανωμένο έγκλημα, διακινεί τεράστια ποσά. Τα δίκτυα αυτά έχουν τεράστια δύναμη και για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να συνεργαστούμε με τις τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του σεβασμού των συμφωνιών που έχουν υπογράψει. Μόνο έτσι θα σταθούμε απέναντι στη διακίνηση ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών.
Θέλω επίσης να σας επισημάνω ότι σήμερα το οργανωμένο έγκλημα συντηρεί και τροφοδοτεί με χρηματικά ποσά τις προσπάθειες της τρομοκρατίας.
- Χρειάζεται να περιφρουρήσουμε την ανθρώπινη ζωή, αντιμετωπίζοντας την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα, κάθε χρόνο, διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές.. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της αθλητικής βίας και της νεανικής παραβατικότητας και στην ανάγκη να αποτελέσει αντικείμενο συστηματικού διαλόγου και ανάλυσης στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας.
Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να εργαστούμε μεθοδικά και προληπτικά, διαμορφώνοντας μια ευρωπαϊκή, και γιατί όχι, και διατλαντική δομή ανταλλαγής πληροφοριών
Στη δευτερολογία του ο υπουργός τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών-Μελών για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Κάθε φορά που συμβαίνει μια τρομοκρατική ενέργεια δίνουμε την εντύπωση ότι ξυπνάμε από λήθαργο. Πέρα από την ειλικρινή τοποθέτηση της Αμερικανίδας ομολόγου κ. Ναπολιτάνο, για το περιστατικό της 25ης Δεκέμβρη στην πτήση για Ντιτρόιτ, οφείλω να ομολογήσω πόσο εκτίμησα τη δημόσια παραδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, που «τα έβαλε» με τις υπηρεσίες της χώρας του, που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ο εχθρός είναι εδώ κάθε μέρα για να παραβιάζει τα συστήματα ασφάλειάς μας και είναι στο χέρι μας να καλύπτουμε τα κενά και τις παραλείψεις. Η καθημερινότητα δυστυχώς οδηγεί σε αδράνεια και ολιγωρία.
Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να εργαστούμε μεθοδικά και να συνεργαστούμε με σχέδιο, προληπτικά και αποτελεσματικά, διαμορφώνοντας μια ευρωπαϊκή, και γιατί όχι, και διατλαντική δομή ανταλλαγής πληροφοριών, κάτι που δεν το κάναμε μέχρι σήμερα. Θέλω να τονίσω ότι πολλά Κράτη-Μέλη διατηρούμε καλές σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και αυτές πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος της Ευρώπης. Οι πληροφορίες καθενός από εμάς δεν «μετράνε» εάν δεν τις μοιραζόμαστε.
Όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε να ευθυγραμμίζονται με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την προστασία των προσωπικών δεδομένων
Τέλος θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κάθε πολίτη. Αυτό επιβάλλει πάνω απ’ όλα ο σεβασμός στον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό αξιών και ελευθεριών».
Με αφορμή την κοινή επιστολή που απέστειλε μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του Eric Besson, o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Καθημερινά, στην Ελλάδα διαχειριζόμαστε εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Έχουμε την υποχρέωση να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και να προστατεύσουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρόκειται για θέμα με ανθρωπιστικές διαστάσεις. Ένα θέμα ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς εθνικό.
Πέρυσι, 146.000 μη νόμιμοι μετανάστες συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές και σύμφωνα με στοιχεία του FRONTEX το 70,5% των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, συλλαμβάνονται στα σύνορα της Ελλάδας.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αδιαφορούμε απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα. Πρόκειται για τορπίλη που υπονομεύει την κοινωνική ειρήνη και δίνει αφορμή να αναπτύσσονται ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές.
Στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν αρκεί η ρητορεία, χρειάζεται ευαισθησία, ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία
Χρειάζεται ευαισθησία, ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία για να έχουμε αποτελέσματα. Δεν αρκεί η ρητορεία.
Από το 2002 που ισχύει το πρωτόκολλο επανεισδοχής με την Τουρκία μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί στη γείτονα χώρα 70.000 χιλιάδες αιτήματα επανεισδοχής εκ των οποίων η Τουρκία έκανε αποδεκτά ελάχιστα. Στην πράξη δέχτηκε πίσω μόλις 2.375 παράνομους μετανάστες.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς προτείνουμε:
- την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων
- την ενίσχυση συνεργασίας FRONTEX και των χωρών προέλευσης και διέλευσης και
- τη δυνατότητα σχεδιασμού κοινών πτήσεων επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου