Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ν.Δ.: άναψε φωτιές ο Κυριάκος


Ο τομεάρχης τέθηκε εκτός κομματικής γραμμής στο νομοσχέδιο για τα δάση



Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλά θα κάνει  (ο Κ. Μαρκόπουλος) να έρχεται να ρωτά  κι εμάς τι θα κάνει και όχι να βγαίνει και  να μιλά με ύφος χιλίων καρδιναλίων...»
Ισχυρούς κραδασμούς προκαλεί στη Ν.Δ. η σύγκρουση στη Βουλή του τομεάρχη Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κων.
Μαρκόπουλο, οι οποίοι ακολουθούν διαμετρικά αντίθετες γραμμές απέναντι στο νομοσχέδιο για τα δάση. Την ιδια στιγμή φωτιές ανάβει στο γαλάζιο στρατόπεδο και η επανεμφάνιση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, που βάζει εκ νέου στο στόχαστρο τον Γ. Σουφλιά και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή.

Στη διαμάχη των Κ. Μητσοτάκη και Κ. Μαρκόπουλου οδήγησε η στροφή 180 μοιρών που αποφάσισε να κάνει η Ν.Δ., με φόντο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα δάση. Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει υπέρ του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, σημειώνοντας μάλιστα ότι το κόμμα του θα το ψηφίσει επί της αρχής. Χθες όμως στην Ολομέλεια, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος όσο και ο εισηγητής Γιώργος Βλάχος εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις, αλλάζοντας άρδην την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπήρξαν κι άλλες πιο έντονες αιχμές εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Κιλτίδης και Γιάννης Ιωαννίδης κατέστησαν σαφές ότι θα το καταψηφίσουν!

Με ύφος χιλίων καρδιναλίων
Πάντως από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια, ενώ όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την αλλαγή της στάσης της Νέας Δημοκρατίας ο τομεάρχης για το Περιβάλλον της Ν.Δ. παρέπεμψε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κώστα Μαρκόπουλο. Και παρατήρησε δηκτικά πως «καλά θα κάνει να έρχεται να ρωτά κι εμάς τι θα κάνει και όχι να βγαίνει και να μιλά με ύφος χιλίων καρδιναλίων...».

Ο Κ. Μαρκόπουλος έσπευσε να τονίσει ότι «η ένσταση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική». Επιπλέον, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, «βολεύει κολλητούς και ημέτερους». Την ιδια στιγμή μαζί με τον κ. Γ. Βλάχο τάχθηκαν κατά της ανάθεσης στην εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. της σύνταξης των δασικών χαρτών- αντί όπως δήλωσαν να ανατεθεί το έργο στις δασικές υπηρεσίες - ενώ άφησαν να εννοηθεί πως πίσω από τη συγκεκριμένη διάταξη «ετοιμάζεται μία πολύ μεγάλη δουλειά».

Ακόμη πρότειναν να αποσυρθούν τα άρθρα που αναστέλλουν τις οικοδομικές εργασίες στις εντός σχεδίου πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές και απαγορεύουν την αντίστοιχη δόμηση στις εκτός σχεδίου καθώς και να μην ισχύσει η διάταξη που προβλέπει ότι μια έκταση θεωρείται δασική ή δάσος όταν καλύπτεται κατά 15% από δένδρα, αλλά να παραμείνει αντίστοιχα το ποσοστό του 25%.

Μπιρμπίλη: Τέρμα στην αυθαιρεσία
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία «λέμε τέρμα στην αυθαιρεσία και μάλιστα στη χειρότερη μορφή της που αφορά τη δασική καμένη έκταση» και πως «με την κατάρτιση και την κύρωση των δασικών χαρτών θα προστατευθεί ο δασικός πλούτος».

ΚΤΙΣΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ
Η Ν.Δ. πρότεινε να αποσυρθούν τα άρθρα που αναστέλλουν τις οικοδομικές εργασίες στις εντός σχεδίου πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές

Στόχευσε Σουφλιά, «κρατιστές και λαϊκιστές»

ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ τριβές εντείνει και η δημόσια παρέμβαση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος- στοχεύοντας κατά βάση τον κ. Γ. Σουφλιά- έκανε λόγο για «κρατιστές και λαϊκιστές» στη Ν.Δ. που εμπόδισαν την κυβέρνηση Καραμανλή να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που ο ίδιος είχε χαράξει. Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας υπεραμύνθηκε (στον Real fm) της απογραφής που έγινε το 2004 και πρόσθεσε: «Το 2007 ο κ. Καραμανλής προκάλεσε εκλογές για να πάρει μέτρα για τον Προϋπολογισμό. Αυτά τα μέτρα δεν τα πήραμε... Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών δεν ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής Αλογοσκούφη, όπως προσπαθούν να πουν κάποιοι, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες σε εμένα, ότι δήθεν έκανα “χαλαρή” πολιτική, ενώ τα χρόνια που ήμουν υπουργός με κατηγορούσαν ότι έκανα σφικτή πολιτική και προκαλούσα ζημιά στη Ν.Δ...».

Ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε να στηριχθεί ο νυν υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ εξαπέλυσε βολές για πρώην υπουργούς που δεν εφάρμοσαν τον νόμο για την υποβολή προϋπολογισμών από ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και νοσοκομεία, στοχεύοντας ουσιαστικά τους κ.κ.

Παυλόπουλο, Αβραμόπουλο και Πετραλιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας Διονύσης Νασόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου