Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Στρασβούργο: Απαντήσεις Γ. Παπανδρέου για οικονομία- ελληνοτουρκικά


Papandreou-StrasbourgoΜε τη φράση " θέλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας" ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία από το βήμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για τα ελληνοτουρκικά, όπου απηύθυνε πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να έρθει στην Αθήνα, αλλά και στο σκοπιανό, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Λίγο πριν από την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

Ομιλία Παπανδρέου

Κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. "Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε" υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

"Η κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ συστηματική δουλειά μπροστά της προκειμένου να πετύχει τον στόχο εξοδου από την κρίση", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, που προανήγγειλε ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα η επίσκεψή του την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Νταβός και το Διεθνες Οικονομικό Φόρουμ, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο, σαν ευκαιρία να μιλήσει για το ευρώ και παράλληλα να συναντηθει και να μιλήσει με εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μεγάλη ζήτηση των ελληνικών ομολόγων παρά το υψηλό επιτόκιο, τη χαρακτήρισε θετικό βήμα και άφησε αιχμές για σκόπιμες πιέσεις ορισμένων στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία προβλήματος στην Ευρωζώνη. Ενθαρρυντική η εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις των αγορών προς την Ελλάδα. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αναζητήσει εντός του Φεβρουαρίου, άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διεθνούς δανεισμού,. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση νέου κοινοπρακτικού ομολόγου, δεκαετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση περίπου 3-5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Σπύρος Παπανικολάου.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για βαθιά κρίση, τονίζοντας ότι είναι κατανοητά τα προβλήματα των αγροτών και μακάρι να μπορούσαμε να λύσουμε με μια απόφαση χρόνια προβλήματα. Τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "καλό θα ήταν ο δυναμισμός των αγροτων να στραφει στην ανατροπή του συστηματος στο γεωργικό τομέα".

Tέλος για το μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: "πρώτο ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεύτερο ότι πρέπει να μπορεί να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Το μεταναστευτικό έχει πλήξει κι αυτό την εικόνα της χώρας και θα πρέπει, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή, η λογική της ευνομίας".

Εντωμεταξύ, την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του τούρκου βουλευτή Μεβλούτ Τζαβούσογλου στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζουν με κείμενό τους οι έλληνες και κύπριοι βουλευτές που μετέχουν στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Γ. Παπανδρέου- Μ. Τσαβούσογλου

"Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις..."

Γ.Παπανδρέου

Για τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον σεβασμό των διεθνών κανόνων και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συζήτησαν κατά την συνάντησή τους ο πρωθυπουργός με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Ελλάδα θα κάνει και για τα Σκόπια ό,τι για την Τουρκία, τόνισε όμως ότι προϋπόθεση για να γίνει αυτό, να στηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Πρόσκληση Παπανδρέου στον Ερντογάν

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην απαντητική επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν, που επέδωσε χθες ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, επισημαίνει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, αναφέρεται στο θέμα των παράνομων μεταναστών και τον καλεί στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Ερντογάν

«Ελπιδοφόρα για την επίλυση των προβλημάτων είναι η απάντηση, που ήρθε από την Αθήνα», είπε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, η οποία επιδόθηκε χθες στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει πως η επιστολή Παπανδρέου «περιλαμβάνει καλές προθέσεις και πολιτική βούληση».

Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Παπανδρέου είπε πως «πρόκειται για επιστολή, που έχει συνταχθεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα» και τόνισε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν πολιτική βούληση. Έχουμε, επίσης, σημεία διαφωνίας, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνομιλήσουμε επί των θεμάτων αυτών».

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου