Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αθήνα και Βρυξέλλες διαψεύδουν τα νέα σενάρια «διάσωσης» της οικονομίας


Eurokinissi
Εξετάζουμε κάθε πιθανή λύση για τις δανειακές μας ανάγκες, δηλώνει ο υπουργός
Νταβός
Τελευταία ενημέρωση 17:29
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

«Εντελώς γελοίες» χαρακτήρισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «κοιτά» κυρίως προς Ευρώπη.

Από την Ευρώπη, όμως, ήλθε η διάψευση ενός άλλου σεναρίου περί «διάσωσης» και οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από Γαλλία-Γερμανία, που για όσο κυκλοφόρησε προκάλεσε μείωση των spreads, τα οποία εν συνεχεία ξαναπήραν την ανιούσα.

Ωστόσο, σε θετικό έδαφος γύρισε το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη συμφωνίας με την Κίνα για την πώληση σε αυτήν ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «κοιτά» κυρίως προς την Ευρώπη.

Το Δημόσιο στοχεύει ως επί το πλείστον στις αγορές της Ευρώπης για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών, είπε ο υπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι διερευνώνται και άλλες πιθανές λύσεις.

«Θα πάω στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία και δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα στις κινεζικές αρχές» ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ωστόσο ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «όποια χώρα επιδιώκει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 54 δισ. ευρώ, διερευνά όλες τις πιθανές οδούς. Ως επί το πλείστον θα γίνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μπορούσε να γίνει στις αγορές των ΗΠΑ. Θα μπορούσε στις αγορές της Ασίας. Πρόκειται για διαφοροποίηση που είναι απολύτως λογική».

Το σενάριο περί Γαλλογερμανικής βοήθειας

Eν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι διάφορες κυβερνήσεις της ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία– είναι διατεθειμένες να συνδράμουν την Ελλάδα να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, εάν η κυβέρνηση καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών της.

Επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους, χωρίς να τους κατονομάζει, η Le Monde είπε ότι αρκετές κυβερνήσεις πραγματοποιούν συζητήσεις, αναζητώντας τρόπους παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ανάμεσα στις πιθανές λύσεις περιλαμβάνονται διμερή δάνεια μεταξύ διαφόρων χωρών της ΕΕ και της Ελλάδας ή η επίσπευση αποδέσμευσης διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ, ανέφερε η εφημερίδα.

«Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» φέρονται να δηλώνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η ευρωζώνη «είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα εάν η χώρα αναλάβει τις ευθύνες της».

Στο άρθρο της Le Monde από τις Βρυξέλλες, κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζεται φέρεται να δηλώνει ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν επιθυμούν η Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είναι θέμα αξιοπιστίας της ευρωζώνης», είπε η πηγή.

«Το ΔΝΤ ίσως θελήσει να επιβάλει νομισματικές προϋποθέσεις. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν το θέλουν, θέλουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», πρόσθεσε η πηγή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το όποιο πακέτο διάσωσης θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς οι συνθήκες της ΕΕ δεν περιλαμβάνουν τέτοιου είδους κινήσεις.

Παράλληλα, blog στην ιστοσελίδα του Economist αναφέρει ότι αξιωματούχοι της ΕΕ μελετούν τρόπους για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

...και η διάψευσή του, που δεν άργησε

Το δημοσίευμα διέψευσε καταρχάς η Αμέλια Τόρες. H «Επιτροπή δεν σχολιάζει φανταστικά δημοσιεύματα και φήμες κερδοσκοπικού χαρακτήρα» δήλωσε.

Η Ισπανίδα εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και ότι αυτή τη στιγμή η Κομισιόν εξετάζει το τριετές ΠΣΑ.

«Αποστολή της Επιτροπής είναι να μεριμνήσει, ώστε οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας να υλοποιηθούν» τόνισε.

Ακολούθησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που τόνισε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα και εξαρτάται από την Αθήνα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της έναντι της ευρωζώνης.

«Είναι επιβεβλημένο για την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για την σταθερότητα της ευρωζώνης με δικές της προσπάθειες», είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβαμπέργκερ σε ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το Reuters.

«Συνεπώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξετάζει την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας στην προσπαθειά της να ξεπεράσει την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό αφορά τόσο πιθανή βοήθεια από την ευρωζώνη και ιδιαιτέρως τη διμερή βοήθεια», πρόσθεσε.

Σε ανάλογη διάψευση του δημοσιεύματος της Le Monde προέβη και αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης με δηλώσεις του στο Reuters.

«Δεν έχω υπόψη μου κανένα σχέδιο στήριξης», ανέφερε η πηγή στο Reuters. «Τα καταφέρνουν μόνοι τους. Βρίσκουν στήριξη όσον αφορά την χρηματοδότησή τους στην αγορά. Δεν υπάρχει πλάνο για σχέδιο στήριξης. Δεν εργαζόμαστε πάνω σε κανένα σχέδιο» διευκρίνησε.

Νέο ρεκόρ των spreads

Iστορικό ρεκόρ σημείωσαν τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά, φθάνοντας στις 393 μονάδες βάσης λόγω μαζικών πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση των δεκαετών ομολόγων από το 1999, πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Όσο κυκλοφορούσε το σενάριο περί γαλλογερμανικής διάσωσης της Ελλάδας το spread συρρικνώθηκε, αλλά μετά την επίσημη διάψευσή του ξαναπήρε την ανιούσα.

«Το spread κινείται (ανοδικά) λόγω της είδησης ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι το δημοσίευμα στην εφημερίδα Le Monde είναι κατηγορηματικά αναληθές. Το spread άρχισε και πάλι να διευρύνεται αλλά υπάρχει πολύ περιορισμένος όγκος», είπε trader στο Λονδίνο, αναφέρει το Reurters.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου