Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Θέμα ημερών η κατάθεση στη Βουλή ν/δ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


ypourgeio_oikonomikwnΜέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομίαςεμφανίζεται αποφασισμένο να εντάξει στη δυνατότητα ρύθμισης και τα στεγαστικά δάνεια , παρά τις αντιδράσεις των τραπεζών. Ανάσα στην αγορά προσδοκούν οι επιχειρηματίες και από την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών τους στις τράπεζες, που ανέρχονται στα 133 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου, με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το νομοσχέδιο για τα νοικοκυριά έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, τους προσεχείς μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ίδρυση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων σε τομείς όπως η καινοτομία πράσινη ενέργεια και τα μεγάλα έργα υποδομής.

Ρύθμιση δανείων

Χιλιάδες επιχειρηματίες -κυρίως μικρομεσαίοι - μετρούν ανυπόμονα τις μέρες μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος Κατσέλη για τη ρύθμιση των χρεών τους, που ψήφισε η Βουλή στις 19 Ιανουαρίου. Οι φορείς της αγοράς στρέφουν ομαδικά τα πυρά τους προς τις τράπεζες.

Η Λούκα Κατσέλη είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά το νέο νόμο και να επιμείνει στις ρυθμίσεις που βγάζουν από τη "μαύρη λίστα" του ΤΕΙΡΕΣΙΑ 120.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στο υπουργείο Οικονομίας θα λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα νομοσχέδια.

Χρέη επιχειρήσεων στις τράπεζες

Σύνολο χρεών 133 δις
Εμπόριο 33 δις
Κατασκευές 12 δις
Ναυτιλία 9 δις

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου