Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Διάλογος με ανοιχτούς τους δρόμους

«Ανοίξτε τα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε όλα» είναι το μήνυμα το οποίο θα στείλει και σήμερα με την ομιλία του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου στους αγρότες
«Ανοίξτε τα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε όλα» είναι το μήνυμα το οποίο θα στείλει και σήμερα με την ομιλία του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου στους αγρότες

«Για τους αγρότες πονάμε. Αγωνιούμε για τους αγρότες. Πρέπει όμως στη χώρα αυτή να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει η δυνατότητα κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου».








Η φράση του Θ. Πάγκαλου, αμέσως μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αποτελεί το μήνυμα το οποίο θα στείλει και σήμερα με την ομιλία του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου στους αγρότες: «Ανοίξτε τα μπλόκα και θα τα συζητήσουμε όλα».

Αντιπροσωπεία αγροτών από την Αλαμάνα παρέδωσαν υπόμνημα στον Χ. Παμπούκη και την Κ. Μπατζελή
Αντιπροσωπεία αγροτών από την Αλαμάνα παρέδωσαν υπόμνημα στον Χ. Παμπούκη και την Κ. Μπατζελή

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, σημειώνουν ότι «αν φύγουν από τους δρόμους ανοίγει και η πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου». Μέχρι τότε η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της. «Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του πάνω στους υπολοίπους με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, αυτό δεν είναι θεμιτό και δεν είναι αποδεκτό από τον ελληνικό λαό» ήταν οι επόμενες λέξεις στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης και διάθεσης επιπλέον χρημάτων.

Δεύτερον, να βγουν στην επαρχία όλα τα στελέχη, υπουργοί και βουλευτές, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν τους αγρότες και τους πληθυσμούς των αγροτικών νομών για τις δράσεις της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε αναφορά σε υποκίνηση και ρόλους κομμάτων ή προσώπων.

Ο Γ. Πεταλωτής αρκείται να επισημαίνει καθημερινά πως «μορφές κινητοποίησης, όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων, είναι ατελέσφορες. Δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα από όλα τους ίδιους τους αγρότες, δεν ωφελούν συνολικά την κοινωνία και τελικά την ίδια την Ελλάδα».

Επαναλαμβάνει και τις προσκλήσεις της κυβέρνησης στους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο. «Επιμένουμε να καλούμε τον αγροτικό κόσμο σε διάλογο για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής γεωργίας», δήλωσε στη διάρκεια της χθεσινής πολιτικής ενημέρωσης.

Οι πόρτες του Μαξίμου άνοιξαν χθες για να περάσει αντιπροσωπεία αγρότων από τα μπλόκα της Αλαμάνας. Οι αγροτοσυνδικαλιστές παρέδωσαν στον Χ. Παμπούκη και την Κ. Μπατζελή υπόμνημα με τα αιτήματα και ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Τα κυβερνητικά στελέχη τους κάλεσαν στη συνάντηση του Ζαππείου και παρέπεμψαν το ραντεβού με τον Γ. Παπανδρέου στην περίοδο μετά τα μπλόκα. Οταν η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς θα διεξάγεται ομαλά. Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, μάλιστα, τους είπε ότι είναι «εθνική επιταγή οι ανοιχτοι δρόμοι».

Σήμερα, στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί αναλυτικά στο τι έκανε και στο τι ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ζωής στις αγροτικές περιοχές μπορεί να ενταχθεί και η σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεσογειακή διατροφή. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο οι αγρότες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να ωφεληθούν» σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις ζημιές

Στο στόχαστρο των επιχειρηματιών μπήκαν τα μπλόκα των αγροτών στους δρόμους. Τα επιμελητήρια προειδοποιούν με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τα κλειστά οδικά δίκτυα.

Πιο καυστικός ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του είπε: «Οι αγρότες θέρισαν, έσπειραν και επειδή δεν έχουν τι να κάνουν βγαίνουν στα καφενεία και στους δρόμους... Πάλι εμείς θα τους πληρώσουμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης σχολίασε: «Δεν θυμάμαι άλλη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους να έχουν κλείσει τα σύνορα. Αυτό είναι το καταδικαστέο για εμάς. Αυτό θα πρέπει να πληρωθεί. Δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει καμία κοινωνική ομάδα», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ο οποίος υπαινίχθηκε την προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που πλήττονται από τα αγροτικά μπλόκα.

Κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων τάχθηκε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χ. Σακελλαρίδη: Σε μία περίοδο που άρχισαν να φαίνονται σημάδια υποχώρησης των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές όλο τον τελευταίο χρόνο, οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, στερώντας από την οικονομία ως και 200 εκατ. ευρώ και πλήττοντας και το κύρος της Ελλάδας διεθνώς».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου