Σε δήλωση του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη λήξη του συνεδρίου, σημείωσε: «Πήραμε την απόφαση να προσέλθουμε στον διάλογο πάνω στο κείμενο διαβούλευσης, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ωστόσο, θα περιμένουμε έως τα τέλη Φεβρουαρίου να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, που αποτελούν πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να αποδοθούν τα 331 οφειλόμενα εκατομμύρια του 2009, καθώς και να καταβληθεί η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων πόρων, που ανέρχονται στα 214 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πρέπει να υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών, όσον αφορά το χωροταξικό, σύμφωνα με την οποία θα προωθηθεί μετά από κοινή διαβούλευση».
«Θέλω να πιστεύω, πως το όνειρο της Μεταρρύθμισης, που υπήρξε κατ΄αρχάς όνειρο της Αυτοδιοίκησης, θα το δουν όλοι ως τέτοιο ώστε να γίνει πράξη, θέλω να πιστεύω, ότι θα μείνουν έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση να δείξει διάθεση, αλλά και να βάλει το χέρι στην τσέπη της», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.
Νωρίτερα, μιλώντας σχετικά με το τελικό σχέδιο απόφασης ψηφίσματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχε δηλώσει: «Σήμερα, ανάβουμε πορτοκαλί φως στην κυβέρνηση και εύχομαι να μην χρειαστεί να κάνουμε έκτακτο συνέδριο, για να αποφασίσουμε τότε για το πράσινο, ή κόκκινο, φως που τελικά θα δοθεί».
Οι αιρετοί, με το ψήφισμά τους, διεκδικούν -εκτός από την καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση- και τη διαβούλευση για το χωροταξικό των δήμων.
Τα αιτήματα, έτσι όπως διατυπώθηκαν και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, είναι τα εξής:
- Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.
- Φορολογική αποκέντρωση.
- Στελέχωση των ΟΤΑ και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα.
- Εκλογή δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και με ποσόστωση ανάλογη με τον πληθυσμό του κάθε συνενούμενου δήμου.
Οι σύνεδροι της ΚΕΔΚΕ διαφώνησαν με τον νέο εκλογικό νόμο, που προτείνεται από την κυβέρνηση, ενώ ξεχωριστό ψήφισμα, αντίθετο στην παροχή ψήφου στους μετανάστες, υπερψηφίστηκε μόνο από την παράταξη της ΝΔ.
Στο συνέδριο κατατέθηκαν ξεχωριστά ψηφίσματα από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς, οι οποίοι διαφώνησαν με το τελικό κείμενο του ψηφίσματος.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου