Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: "Θα λύσουμε μόνοι τα προβλήματά μας"


Papandreoudavos

Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των συνομιλιών και την κατανόηση των ευρωπαίων για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, καθώς και την αισιοδοξία του για την αντιστροφή του κλίματος σε βάρος της χώρας και την εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 40ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών και για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ο στόχος όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι να προστατευθεί ο μέσος Έλληνας, στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου έδωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ διευκρινήσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και πώς θα ελεγχθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόβλημα της διαφθοράς, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμησή της, ενώ ανέφερε την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας στις αλλαγές, που προωθούνται στη δομή του κράτους, καθώς και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ως προς τις αντιδράσεις για τις οποίες ρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες με στηρίζουν, δεν θέλουν μερεμέτια γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε».

Η κυβέρνηση και οι Έλληνες είπε ακόμα ο κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς. Κατέληξε δε, πως η διαφθορά δεν είναι στο DNA των Ελλήνων.


Γ. Παπανδρέου: "Θα λύσουμε μόνοι τα προβλήματα μας"

Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη, πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβεί αύριο και σε μία άλλη χώρα

"Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά είναι κοινά προβλήματα σε μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών για την διεθνή οικονομία. Σήμερα συζητάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον άλλο" είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν αναμένει οικονομική βοήθεια και δεν έχει ζητήσει κανένα σχέδιο διάσωσης.

"Η κυβέρνησή μου έχει δηλώσει απερίφραστα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εφαρμόζει μία σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% τα επόμενα τρία χρόνια.

Συνεντεύξεις σε BBC, CNBC και Bloomberg

Αποφασισμένος να εφαρμόσει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση στην Ελληνική οικονομία δήλωσε ο πρωθυπουργός, στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στο δίκτυο BBC και το κανάλι CNBC, ενώ ο κ. Παπανδρέου διέψευσε για μία ακόμη φορά τα σενάρια περί εγκατάλειψης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει. Δεν ζητήσαμε άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός των όσων μας έχουν χρεωθεί στο παρελθόν και προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό"

Γ. Παπανδρέου
Έχουμε 16 δισ. ευρώ για ανάπτυξη, είναι τα κεφάλαια υποδομής όπως λέγονται, για έργα υποδομής, για ανάπτυξη, εκπαίδευση και κατάρτιση, τα οποία θα λαμβάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, από τη μία πλευρά, σταματάμε να ξοδεύουμε και από την άλλη, παίρνουμε χρήματα για δομικά έργα από την Ε.Ε. Αυτό δεν είναι αποκλεισμός και εγκατάλειψη. Είναι συνηθισμένες καθημερινές λειτουργίες της Ε.Ε.".

Απαντώντας στο ερώτημα για την έκδοση ομολόγων από την Ε.Ε, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Πρωτίστως, πιστεύω ότι το γεγονός ότι έχουμε την Ευρωζώνη αποτελεί πλαίσιο προστασίας για τις χώρες μας, καθώς και πηγή δύναμης και ευστάθειας για τις χώρες μας. Αυτό είναι το πρώτο που πιστεύω. Υπάρχουν και τομείς της Ευρωζώνης, που πρέπει να ολοκληρωθούν. Όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχετε τα ομοσπονδιακά ομόλογα, υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκδοση ευρωομολόγων. Αυτό βέβαια είναι ένα επίμαχο ζήτημα."

"Κανένας κίνδυνος αθέτησης των δεσμεύσεών μας, κανένας κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης, αλλά κατανοώ το κενό αξιοπιστίας, γιατί η Ελλάδα, για μερικά χρόνια, ήταν αντικείμενο συζήτησης για τα διαφορετικά στατιστικά της στοιχεία" τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Bloomberg. O κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί χρηματοπιστωτική παρέμβαση υπέρ της από την ΕΕ, ούτε ζήτησε βοήθεια από τους ετέρουε της, ενώ αναφέρθηκε ακόμα μια φορά και στις φήμες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα από τα διεθνή μέσα επηρεάζοντας τις χρηματαγορές:

"Συζητήθηκε ότι επιδιώκαμε κινεζικές επενδύσεις - τις οποίες δεν επιζητούσαμε - και παρόλο που οι Κινέζοι επενδυτές επίσης είπαν ότι δεν ήρθαν σε επαφή μαζί μας, εντούτοις, οι φήμες διαδόθηκαν και δημιούργησαν μία νέα ψυχολογία στην χρηματοοικονομική αγορά. Νομίζω ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Εννοώ ότι αναγνωρίζουμε το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο και θα λύσουμε, αλλά αυτό που επίσης θέλω να τονίσω είναι το ευρύτερο πρόβλημα που υπάρχει με τις χρηματοοικονομικές αγορές. Όσο νόμιμες είναι, άλλο τόσο φοβούνται για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης, δηλωσε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση του Bloomberg.


X. Αλμούνια: " Δεν υπάρχει σχέδιο β' για την Ελλάδα"

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, σε νέες του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα και καμία πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

"Όχι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Σας παρακαλώ. Στην ευρωζώνη, δεν υφίσταται χρεοκοπία" Χοακίν Αλμούνια, Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε."Όχι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Σας παρακαλώ. Στην ευρωζώνη, δεν υφίσταται χρεοκοπία", τόνισε ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μιλώντας στην τηλεόραση του Bllomberg.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει "καμία πιθανότητα" προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β για την Ελλάδα.

"Δεν έχουμε σχέδιο Β. Στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο Α που είναι δημοσιονομική εξυγίανση" ανέφερε.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει σενάρια που είναι παντελώς μη ρεαλιστικά, επανέλαβε εκ νέου η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, Α. Τόρες ερωτηθείσα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, για το αν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει για τη διόρθωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Κριστίν Λανγκάρντ: "Η Ελλάδα δεν είναι μόνη"

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την "εμπιστοσύνη" της προς την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ επιδεικνύουν "αλληλεγγύη το ένα προς το άλλο".

"Η ευρωζώνη είναι μία ενιαία νομισματική ζώνη, η Ελλάδα δεν είναι μόνη", είπε αργότερα η κυρία Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι "από κοινού υπεύθυνες η μία για την άλλη"."Δεν υπάρχει όμως σχέδιο διάσωσης", πρόσθεσε.

Το να δίνει λογαριασμό η μία στην άλλη "σημαίνει επί παραδείγματι ότι η Ελλάδα προτείνει ένα κατάλογο μέτρων που προτίθεται να λάβει για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ώστε να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της. Και ασφαλώς εμείς θα τους παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή", είπε ακόμα η Γαλλίδα αξιωματούχος.

"Υπερβολή" χαρακτήρισε τα όσα λέγονται για το ενδεχόμενο να θέσει η κατάσταση της Ελλάδας σε κίνδυνο την Ευρωζώνη, ο γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η κατάσταση είναι υπό έλεγχο".

Στο περιθώριο

Επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και την διεθνή ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν είχε στο περιθώριο της Συνόδου ο Γ. Παπανδρέου, ενώ νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε τυχαία συνάντηση στους χώρους του φόρουμ με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι, που έγραψε πρόσφατα σε άρθρα του ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Ο κ. Ρουμπίνι δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι δεν εγνώριζε ότι ήταν αναληθείς οι φήμες περί δανεισμού από τους Κινέζους και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.


Αντίδραση ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το ΚΚΕ δηλώνει: "Είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι τα άγρια μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή τους σε συνεργασία με την ΕΕ είναι οδυνηρά για όλους. Είναι οδυνηρά μόνο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ξανά από το κράτος η υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών. Για αυτούς δανείζονται και πάλι επιχειρώντας με την παραπλάνηση και την κινδυνολογία να πείσουν το λαό να πληρώσει τους παλιούς και τους νέους λογαριασμούς."

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει τη γνωμοδότησή της προς το Συμβούλιο υπουργών επί του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Πηγή: Reuters - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου