Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Κεραυνοί Λοβέρδου κατά ΟΑΕΔ

Βαριές κατηγορίες κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΕΔ, εξαπέλυσε απο το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, υπαινισσόμενος και ποινικές ευθύνες.

Καταλόγισε ανεξέλεγκτες σπατάλες, που έχουν οδηγήσει τον Οργανισμό σε οριακό σημείο χωρίς αποθεματικά υπενθυμίζοντας ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευναΚεραυνοί Λοβέρδου κατά ΟΑΕΔ

Η διαχείριση που έγινε στον ΟΑΕΔ τα προηγούμενα χρόνια ήταν παροιμιώδης. Αν γι’ αυτά, υπάρχει ανάγκη κάποιος να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, αυτό δεν είναι δουλειά ενός υπουργού", τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Πυθαγόρα Βαρδίκου (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργου Μαυρίκου (ΚΚΕ) ο υπουργός είπε ότι «ο Οργανισμός κατανάλωσε κατά τρόπο απερίσκεπτο, καταναλωτικό και πολιτικά πελατειακό όλα τα αποθέματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σταδιοδρομίες και πολιτικές καριέρες».

Συγκεκριμένα ότι το Σεπτέμβριο του 2009 και το Δεκέμβριο του 2009 οι δαπάνες του ΟΕΑΔ ήταν 1,2 δισεκ ευρώ όταν αντιστοίχως τα έσοδα ήσαν 900 εκ. Η διάφορα των 300 εκ καλύφθηκαν από τα 101 εκ. του αποθεματικού και τα 300 εκ. από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης που είχε περάσει στον ΟΑΕΔ παρά τις διαφωνίες των κοινωνικών εταίρων, κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Ο ΟΑΕΔ μπήκε στο 2010 με 101 εκ αποθεματικό, όταν απαιτούνται 145-150 εκ μηνιαίως για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία δίδονται από τα μηνιαία έσοδα από το ΙΚΑ, ενώ παραμένει ως ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι λοιπές υποχρεώσεις.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι 15 εκ το μήνα χρειάζονται επίσης για τα σταζ τα οποία αυξήθηκαν κατά 2.500 μόνο στο προεκλογικό 20ήμερο. Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν, αφού διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι επειδή δεν είναι προσλήψεις, αλλά συμβάσεις, δεν είναι παράνομες.

Εκτός των άλλων, ο ΟΑΕΔ έχει και άλλα προγράμματα, όπως για το επίδομα μητρότητας που ανέρχεται σε 150 εκ. «Πού είναι αυτά τα χρήματα; Έμπαιναν προγράμματα, χωρίς να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια. Που θα βρεθούν; Θα καταφύγουμε πάλι στον δανεισμό. Πάλι αυτή η κλασσική μέθοδος και ο φαύλος κύκλος;», αναρωτήθηκε ο κ.Λοβέρδος.

Ο κ. Π. Βαρδίκος τόνισε από την πλευρά του ότι δεν νοούνται παιχνίδια με τους αριθμούς, ενώ πιο σκληρός ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Απέδωσε στον υπουργό «ενίσχυση της κεντρικής κυβερνητικής προπαγάνδας περί χρεοκοπίας και ανάγκης να σταματήσουν να διεκδικούν: «Το θέμα του ΟΑΕΔ από μόνο του δείχνει με τον πιο ωμό και τον πιο εξοργιστικό τρόπο, πώς ένας οργανισμός που συγκροτήθηκε για να βοηθά τους άνεργους, μετατρέπεται σε μηχανισμό επιδότησης των βιομηχάνων και των εργοδοτών. Πού πήγαν τα λεφτά; Έπεσαν στη θάλασσα; Υπάρχει κανείς στη φυλακή;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου