Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Απαιτείται «Κοινωνικό Συμβόλαιο»

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν μεγάλες, ειδικά την τελευταία διετία! Ενόψει του διαλόγου για την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι βιομήχανοι ζητούν το βάρος να δοθεί σε ανταγωνιστικότητα και αντιμετώπιση της ανεργίας, στις πρώτες προτάσεις στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Απαιτείται «Κοινωνικό Συμβόλαιο»
Ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων θεωρεί «παραγωγική και συμφέρουσα για τη χώρα τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης συζήτησης με στόχο την υπογραφή ενός Κοινωνικού Συμβολαίου, το οποίο θα προτάσσει μια σειρά από μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία, θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενσωμάτωση της αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και, κυρίως, θα θέτει το πλαίσιο για τη μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της διευκόλυνσης της καινοτόμου και εξωστρεφούς υγιούς και κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Η ειδικότερη συζήτηση και συμφωνία για τον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο θα αναγνωρίζει ότι η άμεση και αποφασιστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι το προαπαιτούμενο όχι μόνο για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της κρίσης που περνάει η χώρα μας, αλλά και για τη συνέχιση της αυξητικής τάσης στις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια».

Είμαστε σαν τους πλούσιους της ΕΕ!

Μεταξύ των διαπιστώσεων στις οποίες προχωράει, ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

  • οι πραγματικές αυξήσεις μισθών τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία διετία ήταν μεγάλες. Από το 1993 ως σήμερα οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 29% και με την προηγούμενη ΕΣΣΕ 2008-2009 η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών βελτιώθηκε κατά 7,41% σε μία διετία.
  • ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι στο ίδιο μέσο αντίστοιχο επίπεδο των 6 πλουσιοτέρων χωρών της ΕΕ.
  • το επίπεδο των πραγματικών αποδοχών του 2009 είναι το υψηλότερο της τελευταίας τριακονταετίας και υπερκαλύπτει την όποια αναπλήρωση εισοδήματος αιτείται η ΓΣΕΕ με την αναφορά της στο 1984 ως έτος βάσης.

Επιπλέον αυτών ο Σύνδεσμος επισημαίνει και την έκτακτη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης που δόθηκε στα τέλη του 2009 και χρηματοδοτήθηκε από έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και στην ακίνητη περιουσία.

Οπως τονίζει ο ΣΕΒ, στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικών ελλειμμάτων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Προσθέτει μάλιστα ότι τα χρονικά περιθώρια ολοένα στενεύουν και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται σε επιχειρήσεις που πάσχουν.

Οχι σε υπέρογκες αυξήσεις

Ο ΣΕΒ επικαλείται και υπενθυμίζει το παράδειγμα της δεκαετίας του ’80, οπότε δόθηκαν υπερβολικές αυξήσεις στους μισθούς, με συνέπεια να ακολουθήσει μια δεκαετία μείωσης των πραγματικών αποδοχών προφανώς για να προειδοποιήσει ότι υπάρχει ανάλογος κίνδυνος σήμερα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Το 1982 καταγράφεται μια απότομη αύξηση των πραγματικών αποδοχών κατά 27,5% ύστερα από προσαύξησή τους με ένα γενναίο διορθωτικό ποσό» και προσθέτει: «Όμως, η απότομη αυτή αύξηση του 1982 ήταν ασταθής και μη βιώσιμη.

Έτσι, την περίοδο 1984 - 1993 ακολούθησε απότομη προσαρμογή με μείωση των πραγματικών αποδοχών. Η μείωση αυτή αποτέλεσε διορθωτική μεταβολή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες που προκλήθηκαν από την πολιτική των μεγάλων αυξήσεων των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες δεν εδράζονταν σε μια αύξηση της παραγωγικότητας και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου