Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Δεν βοηθά η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο


(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)


Ο Γ. Παπανδρέου με απαντητική επιστολή του κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να πάνε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα παρέδωσε την επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός απάντησε στα ζητήματα που έθεσε πρώτα η επιστολή του Τούρκου ομολόγου του και υπογράμμισε την ανάγκη δέκα χρόνια μετά να γίνει ένας απολογισμός, προκειμένου να σημειωθούν οι προκλήσεις και να υπάρξει μόνιμη ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου έκανε έναν απολογισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Για το Αιγαίο, υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και δηλώνει πως είναι έτοιμος να εξετάσει μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του και θα μειώσουν την ένταση, με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο χωρών.

Αναφορικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας "δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας" και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση αλλά με ημερομηνία λήξης και όχι επ' αόριστον.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μία λύση σε συγκεκριμένο χρόνο τότε προτείνει Ελλάδα και Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ως προς το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου εξηγεί ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εκφράζει την ελληνική υποστήριξη η οποία θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής και κάνει ειδική αναφορά στη σημασία να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προτείνει να οργανωθεί μία επίσημη επίσκεψη και προσκαλεί τον Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Παράλληλα τονίζει ότι τα υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μία κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν τον καλοκαίρι και την ατζέντα της συνάντησης. Βέβαια προτείνει τους τομείς γύρω από τους οποίους μπορεί να γίνει συζήτηση όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως περισσότερα θα αναφερθούν στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου