Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αναταραχή από Ντόρα και Χατζηγάκη

ύο νέα γεγονότα «φορτίζουν» επικίνδυνα το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ, την παραμονή της πρώτης -υπό την προεδρία του κ. Αντ. Σαμαρά- συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Η (νέα) παρέμβαση της κ. Ντ. Μπακογιάννη, αυτήν τη φορά για θέματα συντονισμού και λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, και η σαφής διαφοροποίησή της από την επίσημη «γραμμή» του τέως υπουργού κ. Σ. Χατζηγάκη για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο οποίος όμως -την ώρα που ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών μέτρων εναντίον του- εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, προκαλούν νέα αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην ΚΕ δεν αποκλείεται να έχει μορφή ύστατης προειδοποίησης σε στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Σ. Χατζηγάκης, που διαφοροποιούνται από τις επίσημες θέσεις της ΝΔ
Η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην ΚΕ δεν αποκλείεται να έχει μορφή ύστατης προειδοποίησης σε στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη και ο Σ. Χατζηγάκης, που διαφοροποιούνται από τις επίσημες θέσεις της ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαράς, δέχεται εισηγήσεις για δυναμική απάντηση στα φαινόμενα εσωστρέφειας τα οποία πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και δεν αποκλείεται αύριο η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή να λάβει χαρακτήρα ύστατης προειδοποίησης προς τα στελέχη που διαφοροποιούνται από τις επίσημες θέσεις του κόμματος.

Η τέως υπουργός Εξωτερικών, η οποία επίσης θα μιλήσει στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρενέβη χθες σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη στάση του κόμματός της στο νομοσχέδιο για τα δάση. Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στα όσα έγιναν μεταξύ των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Κ. Μαρκόπουλου και τη διχογνωμία που επικράτησε για το εάν η ΝΔ θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάση, χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις συνεχείς μεταβολές στάσης της ΝΔ.

Ακόμη, επισήμανε ότι «είναι ανεπίτρεπτο και αστεία πράγματα» να απουσιάζουν από τη ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης στο νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές μόνο 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 19 της ΝΔ. Το δεύτερο, μέσα σε λίγες ημέρες, «χτύπημα» της τέως υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε τη δυσφορία των στελεχών της Ρηγίλλης, τα οποία, ωστόσο, παρέπεμπαν στην αυριανή ομιλία του κ. Σαμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η κ. Μπακογιάννη είχε διαφοροποιηθεί από τη θέση της ΝΔ για το σχέδιο «Καλλικράτης» και μία ημέρα νωρίτερα είχε απαντήσει ότι «δεν σχολιάζει δηλώσεις άλλων», σε ερώτηση για την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά ότι τη θέλει στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Νωρίτερα χθες, αναταραχή στο εσωκομματικό πεδίο είχε προκληθεί από τη σαφέστατη διαφοροποίηση του κ. Σ. Χατζηγάκη από την επίσημη «γραμμή» του κόμματος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο τέως υπουργός, ο οποίος εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα διορθωτική ανακοίνωση, είχε ταχθεί αρχικά υπέρ των αποκλεισμών εθνικών οδών από τους αγρότες, λέγοντας (ρ/ς «Flash»): «Η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, μπορεί να βρει λύση ώστε να μην υπάρξουν αυτές οι καταστάσεις. Δεν θα πάω αντίθετα στις κοινωνικές ομάδες». Στην επισήμανση δε ότι το κόμμα του έχει διαφορετική θέση, απάντησε:

«Εχει μία άποψη κι εγώ έχω μία άλλη». Αργά χθες το απόγευμα και αφού οι δηλώσεις του είχαν φτάσει στη Ρηγίλλης, ο κ. Χατζηγάκης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνει η ΝΔ με τη νέα της ηγεσία και, συνεπώς, δεν θα εξέφραζε ποτέ απόψεις που να έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του κόμματος».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ξεκαθάρισε τη στάση της ΝΔ για τα δάση

Την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και ξεκαθάρισε πλήρως το όλο ζήτημα, προκάλεσε το αλαλούμ που υπήρξε στη Βουλή σχετικά με τη θέση της ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα δάση.

Ο κ. Σαμαράς, συζητώντας χθες με εκπροσώπους των ΜΜΕ στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Διπλωματικού Σώματος, κατέστησε σαφές ότι «η ΝΔ είναι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου.

Ψηφίζουμε όλα τα άρθρα, εκτός του άρθρου 1 (σ.σ.: που προβλέπει την απαγόρευση της δόμησης ακόμη και στα εντός σχεδίου στις καμένες περιοχές) και του 9 (σ.σ.: που προβλέπει τον αυστηρότερο ορισμό του δάσους).

H «γραμμή»
Οταν ρωτήθηκε ειδικότερα για τη στάση του τέως υφυπουργού κ. Κ. Κιλτίδη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε «κοφτά»: «Εγώ σας είπα την επίσημη γραμμή του κόμματος».

Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά έγινε 24 ώρες μετά τη σύγκρουση που υπήρξε μεταξύ του τομεάρχη περιβάλλοντος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Κ. Μαρκόπουλου, που είχαν εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου