Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Λανθασμένη η δυσοίωνη πρόβλεψη για τους παγετώνες στα Ιμαλάια, παραδέχεται ο ΟΗΕ

Λανθασμένη η δυσοίωνη πρόβλεψη για τους παγετώνες στα Ιμαλάια, παραδέχεται ο ΟΗΕ
Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτούν με πόσιμο νερό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους
Γενεύη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Η εκτίμηση ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα εξαφανιστούν γύρω στο 2035 δεν βασίστηκε σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, παραδέχεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), έπειτα από οργισμένες καταγγελίες της Ινδίας.

H προειδοποίηση για εξαφάνιση των παγετώνων, που θα άφηνε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό, «αναφέρεται σε ανεπαρκώς αιτιολογημένες εκτιμήσεις για το ρυθμό υποχώρησης και το έτος εξαφάνισης των παγετώνων στα Ιμαλάια» αναφέρει η ΙPCC σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

«Κατά τη σύνταξη της εν λόγω παραγράφου, οι σαφείς και καθιερωμένες προδιαγραφές για τις επιστημονικές ενδείξεις, οι οποίες απαιτούνται από τις διαδικασίες της IPCC, δεν εφαρμόστηκαν σωστά» παραδέχεται η Επιτροπή.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Sunday Times του Λονδίνου, η εκτίμηση της Επιτροπής δεν βασίστηκε σε επιστημονικές εργασίες, αλλά σε... δημοσιεύματα του Τύπου. Η ηγεσία της IPCC θα διερευνήσει τώρα πώς αυτές οι αναφορές συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, δήλωσε ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Οικολογίας στο Ινστιτούτο Carnegie για την Επιστήμη, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η επίμαχη έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 προειδοποιούσε ότι η πιθανότητα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων «να εξαφανιστούν το έτος 2035, και πιθανώς νωρίτερα, είναι πολύ υψηλή αν η Γη συνεχίσει να θερμαίνεται με το σημερινό ρυθμό».

Η IPCC, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, δεν ανακοίνωσε νέα εκτίμηση για την τήξη των πάγων στην ασιατική οροσειρά, επισήμανε όμως ότι ο ρυθμός υποχώρησης των παγετώνων αναμένεται να επιταχυνθεί τον 21ο αιώνα.

To θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας κατηγόρησε την IPCC για αβάσιμες εκτιμήσεις που «προκάλεσαν πανικό» στην κεντρική Ασία. «Ο ισχυρισμός της IPCC [...] δεν βασίστηκε ούτε σε ίχνος επιστημονικών στοιχείων» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ζαϊράμ Ραμές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου