Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ για το διαδίκτυο


GOOGLE_logoΈνταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, προκαλεί το διαδίκτυο.
Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών σε ομιλία της κάλεσε την Κίνα να σταματήσει την λογοκρισία στο διαδίκτυο.
Δεν πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, η απειλή της GOOGLE να αποσυρθεί από την Κίνα, τονίζει Κινέζος υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Στα χαρακώματα του κυβερνοπολέμου βρίσκονται το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον.

"Ζητήσαμε από τις κινεζικές αρχές να διεξάγουν λεπτομερή έρευνα για τις διαδικτυακές επιθέσεις που οδήγησαν την google να βγάλει αυτήν την ανακοίνωση. Επίσης, θέλουμε η έρευνα και τα αποτελέσματά της να είναι διαφανή.", δήλωσε η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α..

Οι Αρχές της Κίνας απέρριψαν την έκκληση της Ουάσινγκτον για άρση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιώσουν την πολιτική τους σε θέματα όπως είναι το εμπορικό ισοζύγιο, η Ταϊβάν και το Θιβέτ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Ζά-Ο-Χου, τονίσε ότι "Στην Κίνα το διαδίκτυο είναι ανοιχτό και ρυθμίζεται από νόμους. Όσο για τις διαπραγματεύσεις της google με την κινέζικη κυβέρνηση, προτείνω να ρωτήσετε τα αρμόδια τμήματα, είμαι σίγουρος ότι θα σας απαντήσουν...".

Η διαμάχη άρχισε στις 12 Ιανουαρίου, όταν η google ανακοίνωσε ότι είχε καταγράψει προηγμένες και στοχευμένες επιθέσεις εναντίον της ίδιας και άλλων 20 αμερικανικών εταιρειών.

Οι επιθέσεις προέρχονταν από την Κίνα και στόχευαν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και πληροφοριών για αγωνιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Η google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να λογοκρίνει την μηχανή αναζήτησης στη κινέζική αγορά και απείλησε να αποχωρήσει από την χώρα αυτή.

ΗΠΑ."Ανήσυχος" δηλώνει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη διάμαχη ανάμεσα στο Google και την Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι "ανήσυχος" από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πεκίνου και του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου Google, ο οποίος κατήγγειλε τις επιθέσεις από χάκερ στις υπηρεσίες από την Κίνα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
"Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, εξακολουθεί να παραμένει ανήσυχος από τη ρωγμή στην ασφάλεια της πληροφορικής για την οποία το Google κατηγορεί την Κίνα", σημείωσε ο εκπρόσωπος Μπιλ Μπάρτον, την ώρα που βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) και μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα κατευθύνονται προς το Οχάιο.
"Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Κλίντον, αυτό που όλοι ζητούμε από την Κίνα, είναι μερικές απαντήσεις σε αυτές τις κατηγορίες", πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου