Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Με αφορμή την υπόθεση Κούνεβα, να κοιταχθούμε στον καθρέφτη ως κοινωνία, να αλλάξουμε αντιλήψεις και θεσμούς

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου με θέμα «Κωνσταντίνα Κούνεβα: Το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής πραγματικότητας»

Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά κομβικό σημείο η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, γιατί μας κάνει να κοιταχθούμε στον καθρέφτη ως κοινωνία και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια πράγματα, επιτέλους, πρέπει να αλλάξουν. Εγώ θα έλεγα ότι κάποια πράγματα δεν πάνε άλλο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι υψηλού συμβολισμού. Ήταν η αφορμή να ξυπνήσουμε σε πρώτη φάση από το λήθαργο, αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε χρέος να αλλάξουμε μια σειρά από αντιλήψεις και μια σειρά από θεσμούς, οι οποίοι είναι ανίσχυροι απέναντι στη σημερινή επιθετική πραγματικότητα.

Είναι η πραγματικότητα της έλλειψης σεβασμού στο πρόσωπο του μετανάστη που, δυστυχώς, πολλές φορές είναι ο απόκληρος της κοινωνικής διαδικασίας, είναι θύμα κακομεταχείρισης, δεν έχει πρόσβαση στη διοίκηση, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην οικονομική και την κοινωνική πρόοδο. Βρίσκει απέναντί του ένα κράτος δύσκαμπτο, απρόσωπο, συχνά βίαιο, το οποίο του ζητά πολλά και του επιστρέφει ελάχιστα.

Έχουμε χρέος να αλλάξουμε μια σειρά από αντιλήψεις και θεσμούς που είναι ανίσχυροι απέναντι στη σημερινή επιθετική πραγματικότητα

Είναι, επίσης, η πραγματικότητα της εργασιακής εκμετάλλευσης και του εργασιακού μεσαίωνα που επωμίζονται, συνήθως, ανειδίκευτοι αλλοδαποί συνάνθρωποί μας. Η πραγματικότητα της αποθήκης του super market, του χωραφιού, του εργοστασίου, των 400 ευρώ, της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Η πραγματικότητα της ασυλίας που απολαμβάνουν ορισμένα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, οργανωμένες μειοψηφίες που κατορθώνουν να αποκτούν προνομιακές σχέσεις με το κράτος και να λυμαίνονται το εσωτερικό του. Να απομυζούν τους πόρους, τον ανθρώπινο κόπο, να διαβρώνουν θεσμούς και τις σχέσεις των κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους. Βεβαίως, είναι η ασέβεια και η καταπάτηση των κατοχυρωμένων συνταγματικών δικαιωμάτων.

Μια τέτοια, λοιπόν, υπόθεση είναι της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Είναι μια πραγματικότητα, μια υπόθεση βίας και ανομίας. Η πραγματικότητα μιας σκληρής εκδικητικής κουλτούρας που δεν διστάζει να ρίξει βιτριόλι σε μια σκληρά εργαζόμενη αλλοδαπή μητέρα, που εργάζεται σε μια ξένη χώρα, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και για τον εαυτό της και για τις αλλοδαπές, αλλά και για τις Ελληνίδες και Έλληνες συναδέλφους της. Είναι η πραγματικότητα της βίας που θέλει να κυριαρχεί πάνω στο διάλογο, στη διεκδίκηση και στην ελευθερία της έκφρασης, που επιτίθεται σε εργαζόμενους των 400 ευρώ. Γιατί βλέπει εχθρούς εκεί που θα έπρεπε να βλέπει αδύναμους και μη προνομιούχους συνανθρώπους μας.

Δεν υπάρχουν μόνο αστυνομικού τύπου λύσεις αλλά απαιτούνται πολιτικές που θα πάνε μπροστά την κοινωνική, οικονομική και θεσμική μας πραγματικότητα

Είναι τελικά όλο αυτό που περιγράφω ένα απεχθές μωσαϊκό. Και εδώ ξέρετε δεν υπάρχουν μόνο αστυνομικού τύπου λύσεις. Απαιτούνται πολιτικές, οι οποίες θα πάνε προς τα εμπρός την κοινωνική, οικονομική και θεσμική μας πραγματικότητα, έτσι ώστε η Δημοκρατία μας και η χώρα μας να αγκαλιάσουν όλους τους πολίτες με τους κανόνες που απαιτούνται και στο ανθρώπινο, αλλά και στο θεσμικό πεδίο με βάση το Σύνταγμά μας, τους νόμους μας, τους νόμους του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του ανθρώπου και της Ε.Ε, που έχουμε υπογράψει ως Δημοκρατική χώρα και έχουμε αποδεχτεί. Δηλαδή, μια χώρα ισονομίας και ισοπολιτείας.

Θέλω να σας πω ότι τον τελευταίο καιρό κάνουμε μια προσπάθεια να υπερβούμε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Ήδη, σε λίγες μέρες, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα – τα οποία έχουν χώρο ευθύνης με πολλούς μετανάστες – ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και διαπολιτισμικοί μεσολαβητές. Πρόκειται για μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι θα απασχολούνται στην Αστυνομία, προκειμένου να βοηθούν τους μετανάστες – σε κάθε περιοχή – να έχουν πρόσβαση στα αστυνομικά τμήματα και στη Διοίκηση, ούτως ώστε να είναι ευκολότερη η εξυπηρέτησή τους.

Επίσης δόθηκε τον τελευταίο καιρό η δυνατότητα στους μετανάστες της δεύτερης γενιάς να μην έχουν κανένα πρόβλημα σε σχέση με την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των εγγράφων παραμονής τους στη χώρα. Μέχρι τώρα υπήρχε το οξύμωρο, μόλις ενηλικιωνόταν ο μετανάστης δεύτερης γενιάς – δηλαδή τα παιδιά, που γεννήθηκαν εδώ – να θεωρούνται παράνομα και να κινδυνεύουν με απέλαση. Μάλιστα πολλά από αυτά τα παιδιά, διώχθηκαν τη στιγμή που εργάζονταν εδώ ή πήγαιναν στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο.

Επίσης, πλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους νόμιμους μετανάστες της χώρας να ταξιδεύουν ανά πάσα στιγμή στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, διότι υπήρχαν στο παρελθόν πολλά κωλύματα και διαδικασίες σε ό,τι αφορά στη μετακίνησή τους.

Η επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα συνέβη στις 23/12/2008, τα μεσάνυχτα της προπαραμονής Χριστουγέννων, στη συμβολή των οδών Δρυόπων και Τρώων, στα Άνω Πετράλωνα Αττικής.

Τότε, διενεργήθηκε ανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη και αποστολή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενός Αλβανού υπηκόου, ο οποίος, στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος, διότι δεν υπήρχαν στοιχεία εις βάρος του.

Στη συνέχεια, μετά από δύο μήνες, το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, ανέλαβε την έρευνα, υπό τη μορφή πια μιας προκαταρκτικής εξέτασης, για τις συνθήκες εργασίας σε όλες τις εταιρείες καθαρισμού. Δηλαδή, μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, έγινε μια συνολική έρευνα για το πώς λειτουργούν αυτές οι εταιρείες καθαρισμού, οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Επαναλαμβάνω ότι αυτό έγινε δύο μήνες μετά το περιστατικό.

Αποτελεί θέμα τιμής για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία μας, για την πολιτεία, να βρεθούν οι δράστες αυτής της υπόθεσης

Θα ήθελα, τώρα, να αναφερθώ στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων από το Φεβρουάριο του 2009 έως και σήμερα.

  • Εξετάστηκε, κατ’ επανάληψιν, η παθούσα σε διάφορα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να θυμηθεί λεπτομέρειες και να περιγράψει τους δράστες.
  • Έχουν ληφθεί καταθέσεις από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην ΟΙΚΟΜΕΤ, τη μητέρα της παθούσας, τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Αθηνών για εύρεση πιθανών υπόπτων, οι οποίοι την απειλούσαν πριν την επίθεση.
  • Εξετάστηκε επανειλημμένα ο χώρος, στον οποίο έγινε η επίθεση.
  • Επανεξετάστηκαν οι μάρτυρες, οι οποίοι βοήθησαν την κυρία Κούνεβα μετά την επίθεση.
  • Εξετάστηκαν όλοι οι περίοικοι, για πιθανό εντοπισμό αυτόπτη μάρτυρα.

Ουσιαστικά, υπήρξε μια σειρά από αστυνομικές ενέργειες, οι οποίες δείχνουν ότι, από ένα σημείο και μετά, η αστυνομία κινήθηκε δραστήρια για να εντοπίσει το δράστη ή τους δράστες. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι σήμερα.

Εάν με ρωτήσετε, γιατί είχε αυτήν την εξέλιξη η υπόθεση σε ό,τι αφορά στον ερευνητικό τομέα, η απάντησή μου είναι ότι, όπως φαίνεται, υπήρξαν από την πρώτη ώρα ολιγωρίες – πιθανότατα υπήρξε υποτίμηση του γεγονότος – και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών, από την πρώτη στιγμή, την ώρα, δηλαδή, που το γεγονός ήταν ακόμα «ζεστό».

Πιστεύω ότι αποτελεί θέμα τιμής για τη χώρα μας, για τη δημοκρατία μας, για την πολιτεία, να βρεθούν οι δράστες αυτής της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό επικηρύξαμε τους δράστες με 1 εκατομμύριο ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες, προκειμένου ο δράστης ή οι δράστες αυτής της υπόθεσης να συλληφθούν, να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Γι’ αυτό κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια. Αυτό που πια είναι βέβαιο είναι ότι δεν είναι μια υπόθεση, όπως αντιμετωπίστηκε στην αρχή, προσωπικών «λογαριασμών». Επίσης, δεν είναι μια υπόθεση μεμονωμένης δολοφονικής επίθεσης, κάποιου προσώπου εναντίον κάποιου άλλου, αλλά είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μια υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχει, δηλαδή, δολοφονικό δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο έπληξε, την κ. Κούνεβα, γιατί «ενοχλούσε» σε μια σειρά από ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου