Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Είμαστε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, γιατί κληρονομήσαμε τη χώρα σε κατάρρευση

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης - Michalis Chrisochoidis

Οι επιθέσεις εναντίον της οικονομίας της χώρας μας συνεχίζονται. Πού τις αποδίδετε;
Η κατάσταση είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και γνωρίζουμε ότι οι διεθνείς πιέσεις είναι μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχουν όμως συμπεριφορές που υπερβαίνουν το fair play – είτε σε πολιτικό επίπεδο με την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας της ευρωζώνης είτε σε στενά οικονομικό με καθαρά κερδοσκοπικές βλέψεις.

Κάποιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έπρεπε εξ αρχής να δραματοποιήσει την κατάσταση και να λάβει επώδυνα μέτρα…
Θα έπρεπε δηλαδή να φανεί ασυνεπής απέναντι στις προγραμματικές της θέσεις και στις εξαγγελίες της; Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δίνουμε μια διπλή μάχη. Η μία αφορά στο οικονομικό πεδίο με στόχο να αυξήσουμε άμεσα τα δημόσια έσοδα και να περιορίσουμε την σπατάλη. Είναι μια μάχη ορατή και ελέγξιμη. Η δεύτερη αφορά στους θεσμούς, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, με τη διαφθορά, τα πελατειακά δίκτυα, τα προνόμια των λίγων, τη σπατάλη, τη μη εφαρμογή των νόμων. Αυτή η μάχη είναι πιο σημαντική και έχει μεγαλύτερα οφέλη και σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση χρειάζεται καλύτερο συντονισμό, κ. Χρυσοχοΐδη;
Φυσικά και το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Μην ξεχνάτε όμως ότι είναι ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, αρκετοί συνάδελφοι δεν έχουν προηγούμενη υπουργική εμπειρία, ενώ η πλειοψηφία των υπουργών εμπιστευόμαστε νέους ανθρώπους στα επιτελεία μας. Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση ξεκινά από μια δύσκολη αφετηρία. Νομίζω ότι οι προθέσεις μας για σκληρή δουλειά και τομές είναι ξεκάθαρη και θα δείτε ότι κάθε μέρα η κυβέρνηση θα γίνεται καλύτερη.

Σε όσους υποστηρίζουν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης τι απαντάτε;
Τους παραπέμπω στις 4 Οκτώβρη και στο ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Δεν καταλαβαίνω ποιοι διακινούν τέτοια σενάρια πάντως. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, γιατί κληρονόμησε τη χώρα σε κατάρρευση. Επιμένω, οι Κασσάνδρες βιάζονται να μιλήσουν. Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας ή της προσφυγής στο ΔΝΤ τον αποκλείετε;
Τον εντάσσω στην παραπάνω σεναριολογία. Εμείς εργαζόμαστε για ευρωπαϊκές λύσεις, είμαστε μέλος μιας κοινότητας συνεργασίας, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κρίνεται ανά μήνα και παρά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εξακολουθούμε να επιμένουμε «ευρωπαϊκά».

Οι πολίτες, όμως, πως θα δεχτούν θυσίες;
Αν αναφέρεστε στους μη προνομιούχους πολίτες, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης – την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, η γενιά των 700 ευρώ. Η σημερινή κρίση όμως σημαίνει και τέλος εποχής μιας μακράς περιόδου ανοχής στη σπατάλη, στην αναξιοκρατία και το ρουσφέτι και υψηλών επιδόσεων στην υπερκατανάλωση και στο πλαστικό χρήμα. Υπό αυτό το πρίσμα, τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος η κρίση μας αφορά όλους, γιατί τώρα μπορούμε να αλλάξουμε.

Κύριε Υπουργέ, μπορεί η κυβέρνηση να δώσει χρήματα στους αγρότες;
Καταρχάς, όσα επιδόματα ή ενισχύσεις καταβάλλονται ή θα καταβληθούν σε λοιπές μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, επεκτείνονται και στους αγρότες. Κατά δεύτερον, υπάρχουν επιστροφές από κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που υπολογίζονται σε 5μιση δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2010. Δεν είναι όμως αμιγώς οικονομικό το θέμα, είναι θεσμικό, αφορά στη λειτουργία των αγορών και τους κανόνες του ανταγωνισμού. Σήμερα κρίνεται η βιωσιμότητα ενός κλάδου που πορεύεται με αβεβαιότητα και με εργαλεία του χθες. Σημασία έχει να αλλάξουμε ουσιαστικά, όχι να «μπαλώσουμε» την κατάσταση με φιλοδωρήματα.

Το υπουργείο σας έχει σχέδια αν χρειαστεί να παρέμβει; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το είπαμε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δυναμική αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα και δημοκρατικά, προτάσσοντας το διάλογο αντί για την καταστολή και αυτό οι αγρότες στα μπλόκα θα όφειλαν να το λάβουν υπόψη τους. Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή σκέψη για αστυνομικού τύπου λύσεις, που άλλωστε είναι πάντα το έσχατο μέσο. Θα πρέπει ωστόσο οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι παραλογισμός, όχι μόνο τώρα που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση με τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας, αλλά πάντα. Στερώντας από τους συνανθρώπους τους τη δυνατότητα να μετακινούνται ανεμπόδιστα, στερούν τους εαυτούς τους από πολύτιμους συμμάχους.

Μήπως απαιτείται παρέμβαση του πρωθυπουργού; Να πάρει πάνω του την υπόθεση ο ίδιος ο κ. Γιώργος Παπανδρέου;
Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στον αγροτικό κόσμο και εξήγησε πως έχει η κατάσταση. Πριν από 100 ημέρες είχαμε εκλογές και αποφασίσαμε να πορευτούμε με μια νέα κυβέρνηση. Ας την αφήσουμε να κυβερνήσει.

Είχατε δηλώσει ότι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οι τιμές των προϊόντων μπορούσαν να μειωθούν έως και 8%. Το πιστεύετε ακόμα και σήμερα;
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφήνοντας την αγορά να λειτουργεί χωρίς κανόνες με αποτέλεσμα οι τιμές συνεχώς να ανεβαίνουν. Τώρα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς και να λειτουργήσει επιτέλους ο ανταγωνισμός. Νομίζω ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα.

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;
Αυτό που με ανησυχούσε πάντα είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία του κράτους να κινητοποιήσει τις παραγωγικές και επενδυτικές δυνάμεις εντός και εκτός των συνόρων. Ακόμη και αν μειώσουμε δαπάνες και έλλειμμα, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, που δηλαδή θα επενδύσουμε, με ποια μέσα και με ποιες διαδικασίες. Η διαχείριση του ΕΣΠΑ είναι κομβική για την περίοδο της ύφεσης.

Κατά τη γνώμη σας, κύριε Υπουργέ, ποιο μείγμα οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση;
Ο μεγάλος στόχος είναι να ξαναδώσουμε αναπτυξιακή πνοή στη χώρα και, μην αμφιβάλλετε, θα το πετύχουμε. Οι συνθήκες είναι δύσκολες βέβαια, παραδώσαμε το 2004 την οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την παράλαβαμε από την ανεκδιήγητη κυβέρνηση της ΝΔ με αρνητικό πρόσημο. Η κρισιμότητα της κατάστασης καθιστά σε άσκηση λεπτής ισορροπίας τον αυστηρό έλεγχο των δημοσίων εσόδων και δαπανών και την ενίσχυση ταυτόχρονα των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

Έχουν εξαγγελθεί πολλές κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων. Υπάρχουν περιθώρια εκ μέρους της κυβέρνησης;
Κατανοούμε ότι πολλές κοινωνικές ομάδες νιώθουν ότι απειλούνται μέσα σε ένα κλίμα γενικεύμενης κρίσης που απαιτεί σκληρές αποφάσεις. Όμως δεν είμαι βέβαιος αν όλες οι διεκδικήσεις κατανοούν ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις και υπομονή. Σύμφωνοι, όλοι θέλουμε την αλλαγή και δηλώνουμε έτοιμοι για θυσίες, όχι όμως μόνο για τον διπλανό μας…

Στο τοπίο που δημιουργείται υπάρχουν περιθώρια προσωπικών στρατηγικών και έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των υπουργών, κ. Χρυσοχοΐδη;
Στο ΠΑΣΟΚ δεν φιμώσαμε ποτέ τη διαφορετική άποψη. Κόμμα και κυβέρνηση δημιουργούν ένα πλαίσιο υγιούς πολιτικού διαλόγου, ακόμη και με διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό δεν συνιστά έλλειψη αλληλεγγύης, αλλά ένα νέο πολιτικό ήθος που είναι συμβατό με την κοινωνική απαίτηση για διαφάνεια, διάλογο, συμμετοχή.

Τον Σαμαρά πως τον κρίνετε;
Εκτιμώ ότι βιάστηκε να σηκώσει τους τόνους. Η φράση περί ακυβερνησίας αδικεί το μοντέλο αντιπολίτευσης που ενδεχομένως έχει κατά νου. Περιμένουμε προγραμματική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και όχι διολίσθηση στην πεπατημένη του λαϊκισμού.

Και τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση;
Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα συνολικά: έχει αυτονομηθεί από κάθε υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα και κηρύττει από τον άμβωνα της κομματικής του ορθοδοξίας. Σίγουρα εκπέμπει κάτι το μεταφυσικό, σίγουρα όμως όχι κάτι σύγχρονο και εποικοδομητικό..

Η εγκληματικότητα πάντως συνεχίζει να απλώνεται, κ. Υπουργέ…
Αυτή η μάχη δεν κερδίζεται μέσα σε μια νύχτα. Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και την κάνουμε με σύστημα και μεθοδικότητα γιατί πράγματι δεν τιμά τη δημοκρατία το σκηνικό ανομίας και παραβατικότητας που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στις πόλεις μας. Διαμορφώνουμε μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική, εκσυγχρονίζουμε την αστυνομία, εισάγουμε νέους θεσμούς που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Να είστε σίγουρος ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Και με την τρομοκρατία πότε να αναμένουμε αποτελέσματα;
Ένα πράγμα έχω μόνο να πω: οι τρομοκράτες θα συλληφθούν. Ας μην έχουν καμιά αυταπάτη ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου