Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Προς τα 76 $ το αμερικανικό αργό


petrelaio_dolarioΠρος τα 76 $ υποχωρεί η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι ενδείξεις ότι το Πεκίνο επιδιώκει σφικτότερη πιστωτική αγορά το 2010 επισκίασαν την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε διψήφιους αναπτυξιακούς ρυθμούς για πρώτη φορά από το 2008.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε 1,63 $ στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να υποχωρεί στα 76,11 $.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Nymex έχουν χάσει περίπου 7% της αξίας τους από τις 11 Ιανουαρίου, όταν άγγιξαν τα 83,95 $ το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 12 μηνών. Στην έκθεσή της η αναλύτρια της Commerzbank στο Λονδίνο Κάρεν Τζόουνς, προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μπορεί να υποχωρήσει, βραχυπρόθεσμα, ως και στα 70,92 $ και να ανακάμψει πιθανώς -εν συνεχεία- σε επίπεδα μεταξύ 85,82 και 86,24 δολαρίων το βαρέλι.

Παράλληλα, η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ υποχωρούσε, στα 75,26 $, χάνοντας 1,06 $ στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

Η κινεζική στατιστική υπηρεσία National Bureau of Statistics γνωστοποίησε, ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της οικονομίας επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 στο 10,7%, αναθεωρώντας, ταυτοχρόνως, προς τα άνω στο 9,1% την αρχική εκτίμησή της για το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Ωστόσο, οι επενδυτές αγνόησαν την είδηση, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην έκκληση της κινεζικής κυβέρνησης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αυξήσουν τα αποθέματα τους και να περιορίσουν το δανεισμό.

"Για όλο το διάστημα του 2010 η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, γιατί θα είναι ο βασικός μοχλός αύξησης της ζήτησης...", επεσήμανε το στέλεχος της Mitsubishi Corp. στο Τόκιο Τόνι Νάναν.
"Αν η κινεζική οικονομία εκτιναχθεί, τότε μπορεί να ανεβούμε ένα βήμα υψηλότερα. Προς το παρόν, υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων και πολύ μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα", προσέθεσε ο κ. Τόνι Νάναν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου