Ομιλία Πρωθυπουργού στη ΚΕΔΚΕ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο για συγχωνεύσεις. Μείωση των στελεχών και των απολαβών των διοικήσεων στις ΔΕΚΟ. «Ψαλίδι» σε γενικές γραμ-ματείες.

Δραματικό μήνυμα για την ανάγκη περικοπών στο Δημόσιο, ώστε η κυβέρνηση να μείνει εντός των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, πέρασε χθες στους υπουργούς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προεδρεύοντας στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος επεσήμανε σε όλους τους υπουργούς πως
  • Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να στείλουν στο γραφείο του τις λίστες με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
  • Τις επόμενες ημέρες να του στείλουν μια νέα μισθολογική πολιτική για τα στελέχη των ΔΕΚΟ που έχουν στην αρμοδιότητά τους. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των διοικητικών συμβουλίων και περιορισμό στις απολαβές των διοικήσεων. Σε κεντρικό επίπεδο η δουλειά αυτή ανατέθηκε στον Γ. Παπακωνσταντίνου.
  • Είναι όλοι υπεύθυνοι για τη συγκράτηση των δαπανών στους τομείς που εποπτεύουν. «Λιγότερα μπορείτε να ζητήσετε, περισσότερα όχι», ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης.

Το πρόγραμμα των περικοπών θα αφορά γενικές γραμματείες, όπως της ενημέρωσης, που έχουν χάσει την αυτονομία τους και τον παραδοσιακό λόγο ύπαρξης, μέχρι και συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ. Μια τολμηρή ιδέα έχει κατατεθεί στον χώρο της ενέργειας για την ενοποίηση των περίπου πέντε δημόσιων οργανισμών που λειτουργούν σήμερα.


«Το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση καλούμαστε να το υλοποιήσουμε όλοι άμεσα και συλλογικά» επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου και έδειξε τον Θ. Πάγκαλο ως τον υπεύθυνο για τον συντονισμό
«Το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση καλούμαστε να το υλοποιήσουμε όλοι άμεσα και συλλογικά» επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου και έδειξε τον Θ. Πάγκαλο ως τον υπεύθυνο για τον συντονισμό

«Μαχαίρι» θα πέσει και σε υπηρεσίες των υπουργείων όπου «οι διευθύνσεις και οι αξιωματούχοι ανταγωνίζονται σε αριθμό τους υπαλλήλους». «Υπάρχει ένας κατάλογος που περιλαμβάνει δεκάδες οργανισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει πως «δεν θα κάνουμε κάτι το προκρούστειο».

Την κυβέρνηση απασχολεί και το θέμα των αποδοχών ευνοημένων δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί πέρα από τους υπαλλήλους των 1.000 ευρώ υπάρχουν αρκετές χιλιάδες που φτάνουν τα 4.000 και 5.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αποδοχές θα δουν το φως της δημοσιότητας και με ποιον τρόπο. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει από το υπουργείο Εσωτερικών τη μελέτη για την εξοικονόμηση πόρων που υπόσχεται να φέρει ο «Καλλικράτης».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΝΗ
«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο»

Το μήνυμα το είχε στείλει από την αρχή της συνεδρίασης ο Γ. Παπανδρέου. Μίλησε για «πρωτοφανή κρίση» την οποία συνέδεσε με παγκόσμια οικονομικά παιχνίδια και συμφέροντα που παίζονται γύρω από τη σχέση ευρώ - δολαρίου.

«Είναι ιστορικό χρέος να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο», είπε στους υπουργούς του και συνέδεσε ευθέως την επιτροπή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας: «Είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και ότι θέλουμε άμεσα να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές».

Εθεσε δύο στόχους: Να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε τους κινδύνους αλλά στη διαδρομή αυτή -και αυτό είναι το βασικότερο πολιτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό- να είμαστε πάνω από όλα δίκαιοι.

Να επιμερίσουμε με τον πιο δίκαιο δυνατό τρόπο τα βάρη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προστατεύοντας ιδιαίτερα χαμηλόμισθους, φτωχότερα στρώματα και διασφαλίζοντας και τη μεσαία τάξη.

«Γι’ αυτό τον σκοπό το σχεδιάσαμε όλοι μαζί, με τη συμβολή και τη συλλογική δουλειά όλων των υπουργείων», προσέθεσε, «αυτό το συλλογικό σχέδιο, αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα, καλούμαστε να το υλοποιήσουμε όλοι άμεσα και συλλογικά». Είπε ακόμη ότι τα μέτρα οικονομίας δεν αρκούν να καλύψουν τα ελλείμματα αν δεν δημιουργηθεί νέος πλούτος και δεν χτυπηθεί η διαφθορά. Ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των υπουργών του σε όλους αυτούς τους στόχους. Για να γίνει σαφές και το ποιος έχει την ευθύνη του συντονισμού, ο πρωθυπουργός έδειξε τον Θ. Πάγκαλο.

Η οικονομική και κοινωνική επιτροπή της κυβέρνησης θα συνεδριάζει ανά δεκαπενθήμερο, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά επιτροπή με εκπροσώπους των υπουργείων. Κατά διαστήματα, η γενική πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας θα συζητείται και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου